• Головна
  • Новини Львова
  • Мали тріщини та значні пошкодження: у Львові відновили історичні двері будинку 18-го століття

Мали тріщини та значні пошкодження: у Львові відновили історичні двері будинку 18-го століття

Мали тріщини та значні пошкодження: у Львові відновили історичні двері будинку 18-го століття

Загальна вартість реставраційних робіт становила 62 000 гривень

У Львові фахівці відреставрували історичні дубові двері будинку на вулиці Староєврейській, 16. Реставраційні роботи тривали близько двох місяців.  

Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

Історичні двері відреставрували за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища та за співфінансування німецького фонду Ебергарда Шьока. Реставрацію провели, адже в цих дверях багато елементів потребували відновлення.

«Ці дубові двері були в поганому стані та мали багато пошкоджень. Деякі з них можна було помітити одразу, інші — приховувала стара фарба. Низ дверей був зовсім знищений, а тафлі форми діамантового русту мали тріщини і значні пошкодження та потребували заміни. Дерев’яне полотно було пошкоджене через невдало врізаний замок. Нас чекало багато роботи», — розповів майстер-реставратор Ігор Вардзаль.

Крім того, замість світлика тут була самовільно встановлена конструкція для кондиціонера. Фахівці демонтували цю металеву конструкцію, як і сам кондиціонер, та, встановивши нове засклення, повернули вигляд світлика. Також вони встановили новий замок та латунні ручки.

Загальна вартість реставраційних робіт становила 62 000 грн. З цієї суми вклад мешканців становив 18 600 грн, а решта суми — це співфінансування від німецького фонду Ебергарда Шьока, який цьогоріч підтримав Програму співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках.

Додамо, що у Львові завершився набір заявок для участі у Програмі співфінансування. Цього року ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища отримало 55 заявок на реставрацію історичних брам, 41 заявку на реставрацію історичних вікон та 9 заявок на заміну металопластикових вікон на дерев’яні.

Нагадаємо, у селищі Підкамінь Львівської області відреставрували вежу Монастиря походження дерева Хреста Господнього — пам’ятки національного значення XV–XVIII ст.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності