Щороку інсульт вражає 130 тис. українців: які основні ознаки та передумови

Щороку інсульт вражає 130 тис. українців: які основні ознаки та передумови

Сьогодні, 29 жовтня, відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом

Інсульт — не вирок, якщо вчасно надати допомогу і почати реабілітацію. В цьому переконують медики та мають реальні історії на підтвердження цього. У 42-річного львів’янина Ореста Мужика трапився інсульт. Проте завдяки вчасній допомозі та реабілітації чоловік знову може піднімати руку і з кожним заняттям — все більше опановувати своє тіло.

Про це пишуть на сайті Львівської міської ради.

Львів’янин Орест Мужик зараз відновлюється після інсульту. Йому стало погано раптово, коли прийшов додому.

«Приїхав додому, пішов на третій поверх, побавився телефоном, відклав його і відчув не можу рухати рукою, ногою — теж не можу, спробував встати — і впав. Два місяці — я просто не пам’ятаю», — ділиться Орест Мужик.

Чоловікові паралізувало праву частину тіла.

«У нього закрилася судинка тромбом або холестериновою бляшкою. У частині мозку виник ішемічний інсульт або інфаркт мозку — тобто людину паралізувало, і це могло призвести навіть до смерті», — каже Наталя Прокопенко, керівниця відділення неврології Першого медичного об'єднання Львова.

Щороку інсульт вражає 130 тисяч українців. Половина з них втрачають можливість вільно рухатися. Аби повернутися до повноцінного життя, людям потрібна реабілітація.

«У цьому і полягає реабілітація — ми тренуємо і допомагаємо тим клітинам, які вижили, взяти на себе функцію тих, які загинули. Чим раніше ми почнемо реабілітацію — тим більша ймовірність, що людина відновиться», — наголошує Наталя Прокопенко.

Міністерство охорони здоров’я України активно працює над розбудовою системи реабілітації. Один із перших кроків — це зміни у фінансуванні та тривалості періоду реабілітації. Адже європейський стандарт — це коли команда працює з пацієнтом щодня по три години.

«Оплата за послугу з реабілітації у стаціонарних умовах збільшиться до 44 тисяч гривень: на сьогодні це 10,5 тисяч гривень. Вимогою до закладу буде тривалість реабілітації не менше 21 дня — на сьогодні це 14 днів. Це дасть змогу закладам взяти на роботу більшу кількість фахівців з реабілітації, закупити додаткове обладнання і, відповідно, покращити якість реабілітації», — зазначає Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Медики вкотре нагадують: інсульт — не вирок. Адже вчасна допомога та якнайшвидша реабілітація допомагає хворим відновитися.

«У сучасному світі інсульт — це не вирок. Ми маємо багато діагностичних і лікувальних заходів. Але допомога має бути надана в перші години. Є так зване терапевтичне «золоте» вікно: перші 4,5 години, коли судинка закрилася, і лікарі можуть її відкрити медикаментозно чи тромболізисом. До 6 годин можна механічно видалити тромб», — наголошує Наталя Прокопенко, керівниця відділення неврології Першого медичного об'єднання Львова.

Медики нагадують, що основними ознаками інсульту є: раптова слабкість однієї частини тіла, порушення мовлення чи зору, раптовий сильний головний біль чи запаморочення.

Основні передумови: гіпертонія, церебральний атеросклероз (коли в судинах відкладаються бляшки через підвищений холестерин), цукровий діабет тощо. Однак недуга може виникати в абсолютно здорових молодих людей, якщо є, до прикладу, аневризма в мозку, яка може розірватися.

Є два види інсульту: закупорка судин, коли кров не доходить до мозкової тканини, і коли судина розривається та кров виливається в порожнину черепа і знищує мозок. Обидва варіанти призводять до паралічу частини тіла і можуть призвести до смерті.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності