1 жовтня — день ветерана: як у Львові допомагають учасникам бойових дій

1 жовтня — день ветерана: як у Львові допомагають учасникам бойових дій

Про послуги для ветеранів, кількість УБД до 24 лютого та після війни

Сьогодні, 1 жовтня, в Україні відзначається день ветерана — людини, яка захищала чи захищає свою Батьківщину.

Відповідно до українського законодавства, ветеранами вважаються учасники бойових дій, ветерани військової служби, постраждалі учасники Революції Гідності, учасники війни та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

У Львові з 2015 року діє комплексна програма підтримки ветеранів міста, зокрема працює Львівський центр наданням послуг учасникам бойових дій, що на вулиці Пекарській, 41.

Тут допомагають власне учасникам бойових дій учасникам АТО/ООС, сім’ям загиблих, військовим частинам та іншим військовим формуванням, а також волонтерам і громадським організаціям, які надають допомогу вищезгаданим категоріям населення.

Детальніше про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій LVIV.MEDIA поспілкувалося з директоркою Світланою Ткачук.

Отже, центр надає такі послуги:

  • консультативну допомогу та сприяє отриманню необхідних документів, оформлення пільг та соціальних гарантій,
  • лікування, реабілітації, працевлаштування тощо,
  • психологічну допомогу учасникам та їхнім сім'ям та родичам,
  • матеріальну допомогу (від 24 лютого через повномасштабне вторгнення ці програми призупинені).

Найчастіше до центру звертаються учасники російсько-української війни, проте звертатися можуть учасники бойових дій усіх війн — наприклад Афганської чи Карабаської.

За словами Світлани Ткачук, до 24 лютого у Львові проживало близько 7 500 учасників бойових дій.

Переважна більшість з них хоча б раз зверталася до центру.

"Наприклад, за програмою "100 тисяч" (одноразова допомога учасникам АТО/ООС, які мешкають у Львові, у розмірі 100 тисяч грн. — ред) допомогу надали вже більше 5 тисячі ветеранів, але є ще й багато людей, які зверталися за іншими видами допомоги", — розповідає Світлана Ткачук.

Однак, за словами Світлани Ткачук та згідно з даними щодо кількості мобілізованих та добровольців, на жаль, через повномасштабну війну тепер у Львові будуть десятки тисяч учасників бойових дій.

Також через повномасштабну війну значно зросла потреба у юридичних консультаціях. Для цього збільшили штат юристів, які знають військове право.

"Зараз частіше звертаються за допомогою щодо питань зниклих безвісти чи військовополонених. Також допомагаємо з питаннями виплат по інвалідності чи у зв'язку з втратою годувальника", — пояснює директорка центру.

Також спеціалісти центру з психологічної допомоги допомагають учасникам бойових дій зрозуміти себе і контролювати себе, навчають допомагати собі самостійно в подальшому.

Попри тимчасову неможливість виплат матеріальних допомог, центр реалізував програму для допомоги дітям військових. Тим, хто подав заявку до 29 вересня, надали кошти для оздоровлення дітей захисників.

Світлана Ткачук наголосила, що у центр за нематеріальному допомогою можуть звертатися всі, незалежно від того, чи приписаний військовий у Львові, та чи має він статус учасника бойових дій, адже зараз багато хто вже воює, ще не маючи цього статусу. Уся ця допомога є абсолютно безкоштовною.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності