• Головна
  • Новини Львова
  • Тато просив прооперувати сина просто з окопу: львівські хірурги виправили ваду губи хлопчикові з Харкова

Тато просив прооперувати сина просто з окопу: львівські хірурги виправили ваду губи хлопчикові з Харкова

Тато просив прооперувати сина просто з окопу: львівські хірурги виправили ваду губи хлопчикові з Харкова

Хлопчик мав вроджене двобічне незрощення верхньої губи

Львівські лікарі виправили вроджену вагу губи хлопчикові з Харкова. У рідному місті лікарі не змогли допомогти малюку.

Про це повідомляє Міжрегіональний центр дитячої щелепно-лицевої хірургії при львівському "Охматдиті".

Максимові майже три роки. Його тато зараз перебуває в одній із найгарячіших точок — під Бахмутом. Водночас мама з хлопчиком приїхали до Львова із Дніпра, щоб нарешті позбавити малюка від вродженої вади губи, яку раніше не змогли виправити у рідному для родини Харкові.

“Батько подзвонив нам з фронту, просто з окопу і сказав, що має єдину вільну хвилинку, щоб попросити нас допомогти його синові. Звісно, ми відразу погодилися і попросили тата надіслати медичну документацію дитини і запросили родину до Львова на консультацію”, — розповідає хірургиня Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії Христина Погранична.

Хлопчик має вроджене двобічне незрощення верхньої губи. Це дефект середньої зони обличчя, коли м’які й кісткові тканини в цій ділянці просто відсутні. Такі вади зазвичай оперують у перший рік життя дитини: на губі — у 3-6 місяців, м’яке піднебіння — у 8-10 місяців, а тверде піднебіння — у 18-24 місяців. Частину проблеми харківські лікарі змогли усунути — вони зробили 2 реконструктивні операції. Однак їм не вдалося відновити цілісність колового м’яза для кращої функціональності й естетики.

“У центральній частині губи у Максимка не був зшитий коловий м’яз рота, тож губа не дуже функціонувала і косметичний ефект був незадовільний", — пояснює хірург Роман Огоновський.

Саме через це Максиму, який у свої 2,8 роки уже ходить у садочок, доводилося переживати цькування від однолітків. Дитині було незручно їсти, пити — це помічали діти в садочку та починали його дражнити. У результаті Максим закривався у собі, йому було важко переживати насмішки інших дітей.

Львівські хірурги ж прийняли рішення виправити ваду за один етап. Усе задумане в операційній вдалося — коловий м’яз відновили, він добре функціонує, а губа Максимка повернулася у фізіологічне положення, косметичного дефекту немає.

“У нашого синочка не було повністю губки, як у всіх здорових людей, тобто губка була по боках, а посередині — ні. Навіть після двох попередніх операцій у нас у Харкові це не вдалося виправити. Ми наважилися на операцію, яку нам запропонували львівські лікарі, і нарешті ваду вдалося виправити“, — розповідає тато маленького пацієнта Євген.

Чоловік відпросився у свого військового командира, щоб допомогти одужувати синові, на якого тепер чекає реабілітація і допомога психолога, щоб краще адаптуватися у садочку.

“Тепер я можу спокійно повернутися до своїх побратимів у Бахмут і спокійно робити свою роботу, захищаючи нашу країну від загарбників. Я тепер знаю, що наш Максимко може рости здоровим, зможе ходити в садочок, і діти його не будуть дражнити. Залишається ще позбутися ворога з нашої землі, але тепер я маю більше мотивації воювати”, — каже Євген.

Наразі Максимкові уже зняли шви й виписали додому, він впевнено одужує і чекає тата з перемогою вдома.

Читайте також:

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності