• Головна
  • Новини Львова
  • В одній із поліклінік Львова відкрився центр психічного здоров’я: послуги безкоштовні

В одній із поліклінік Львова відкрився центр психічного здоров’я: послуги безкоштовні

В одній із поліклінік Львова відкрився центр психічного здоров’я: послуги безкоштовні

Це перший центр психічного здоров’я, який відкрили за грантові кошти у міській поліклініці

Сучасний центр психічного здоров’я запрацював у 5-тій міській поліклініці на вулиці Виговського, 32.

Про це повідомляють у Львівській міській раді.

Тут мешканці зможуть отримати якісну і вчасну підтримку фахівців: медиків, психологів та працівників соціальних служб. Це перший центр психічного здоров’я, який відкрили за грантові кошти у міській поліклініці.

Центр створило міське управління охорони здоров’я за підтримки Швейцарії у партнерстві з проєктом "Психічне здоров’я для України" (MH4U) повністю за грантові кошти (1 млн гривень).

"Відкриття такого центру дає змогу зробити дуже потрібну допомогу дуже близькою — бо вже сьогодні люди, які тут мешкають і звертаються до лікарів, можуть отримати і психологічну підтримку", — сказав перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Як зауважив лідер проєкту MH4U Гайко Кьонігштайн, саме такий центр стане своєрідним містком між первинною допомогою, соціальними службами та спеціалізованими послугами з психіатрії.

"Такі центри вже відкривалися у Великій Британії, Албанії, Молдові та інших країнах. Маю впевненість в тому, що спільними зусиллями ми будемо мати успішний центр, і наші співпраця буде тривати надалі", — сказав Гайко Кьонігштайн, лідер проєкту MH4U.

Унікальність такого центру в тому, що тут надають психосоціальні послуги на безкоштовній основі з врахуванням усіх потреб людей. Тут працює кваліфікована мультифункціональна команда фахівців: психолог, психотерапевт, психіатр, за потреби залучають фахівця соціальних служб.

Перші кроки щодо створення таких центрів міське управління охорони здоров'я Львова розпочало ще в січні 2022 року. Тому такі центри психічного здоров’я планують відкрити у кожній поліклініці.

"Центри психічного здоров'я важливі з багатьох причин. Найперше, вони надають допомогу, яка є більш доступною для людей, ніж психіатричні послуги. Це ближче до місця проживання, і люди можуть відвідувати центр та все одно виконувати обов’язки вдома чи на роботі. Також такі центри є місцем, де медична, психологічна та соціальна допомога можуть надаватися разом. Тут можуть надати подальший супровід людям із важкими проблемами після виходу зі спеціалізованого лікування або запропонувати догляд низької інтенсивності для тих, хто має проблеми легкого та середнього ступеня", — пояснює в.о. керівника управління охорони здоров’я ЛМР Ірина Хрущ.

Досвід Львова у побудові таких центрів згодом масштабуватимуть на всю країну.

"Це чудова ініціатива, яка дуже гарно реалізована у Львові. Ми будемо переймати цей досвід, бо зараз стартує національна програма психологічного здоров’я, і створення таких центрів, зокрема у Львові, дуже підсилить програму, зокрема через вивчення і поширення цього досвіду на інші регіони України", — зазначила керівниця експертної групи з охорони психічного здоров‘я МОЗ України Яна Українська.

Звернутися до центру можна за скеруванням лікаря, за рекомендацією фахівця соціальних служб або самостійно.

Запис на консультації за телефонами:

  • 096 02195 73;
  • 093 609 88 15.

Додамо, це вже третій у місті центр ментального здоров’я. Перший відкрили у 2021 році в консультативній поліклініці при лікарні святого Миколая (міській дитячій лікарні), що на вулиці Орлика. Окрім того, у Львові, на вул. Чупринки, 48, запрацював Центр ментального здоров’я на базі Другого медоб’єднання Львова. Там професійно дбатимуть про ментальне здоров’я містян і внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, у Львові відкрили медичний центр із безкоштовними послугами.

А також ендокринологічний центр та центр радіаційного захисту населення приєднали до обласного діагностичного центру.

Окрім цього, 16 вересня у Львові запрацював перший медичний хаб та найбільший медичний центр в Україні — “MonoDoctor”. Завдяки об’єднанню клінік, які залучені у цей проєкт, в області створять близько 800 робочих місць.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності