Львівські медики врятували жінку після раптової зупинки серця

Львівські медики врятували жінку після раптової зупинки серця

Вони майже годину проводили пацієнтці реанімацію

Медики Львова врятували жінку після раптової зупинки серця. Вони майже годину проводили пацієнтці реанімацію серцевої діяльності.

Про це 4 серпня повідомив Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

"Це був нічний виклик. Його привід звучав як болі за грудиною у 49-річної жінки", — розповідає лікар з медицини невідкладних станів Юрій Грабінський.

Саме він разом із фельдшеркою Мартою Мельник і водієм Андрієм Кунцем рятували життя жінки.

"Відверто кажучи, не мав перестороги щодо цього випадку — вік не характерний, аби в жінки в такому віці була серцево-судинна патологія. Явного больового синдрому у пацієнтки не було. Жінка нам поскаржилася на спазмуючий біль у ділянці серця, а ще на оніміння лівої руки", — пригадує лікар.

Він додає, що вони зробили пацієнтці кардіограму та виявили інфаркт по задній стінці.

"Закатетеризували пацієнтку, надали допомогу згідно з протоколом. Жінка, незважаючи на всі рекомендації й застороги, сіла, як раптом у неї стається зупинка серцево-судинної діяльності", — додає Юрій Грабінський.

Лікар та фельдшерка почали проводити реанімаційні заходи. Лише за 51 хвилину вони зафіксували відновлення ритму серця й самостійне дихання жінки.

"Про час в такі моменти не думаєш, перестаєш звертати увагу, що коїться навколо, важливі лише твої відточені рухи, знання, фаховість і одне бажання на всіх: "Живи!". Оскільки у пацієнтки була надмірна маса тіла, викликали на допомогу працівників Патрульної поліції Львівської області. Без полісменів ми б не змогли спустити пацієнтку з восьмого поверху в машину "швидкої"", — зауважує лікар.

Медик зазначає, що коли здавалося, що найважче позаду, у пацієнтки під час транспортування у кареті швидкої допомоги повторно сталася фібриляція шлуночків. Лікарі знову змушені були проводити дефібриляцію, але їм вдалося відновити ритм серця і самостійне дихання.

"Це був один із найважчих викликів за зміну. Загалом сім разів ми проводили дефібриляцію, проте пацієнтку ми доправили до спеціалізованого медичного закладу в приглушеній свідомості, контактну — пані відповідала на всі наші запитання, хоч і з запізненням. Проблема, у даному випадку, не тільки у зайвій вазі, в анамнезі у пацієнтки цукровий діабет та "букет" інших захворювань. Хочеться наголосити на важливості профілактичних оглядів, здоровому способі життя, правильному харчуванні. Але, на жаль, не всі реанімації закінчуються успішно", — наголошує Юрій Грабінський.

Читайте також:

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності