Мережу супермаркетів "Близенько" викрили у несплаті податків на 36 млн гривень

Мережу супермаркетів "Близенько" викрили у несплаті податків на 36 млн гривень

Майже 600 працівників компанії працюють неоформленими

Мережа супермаркетів "Близенько" сплатила найменше податків та ухиляється від сплати податків, применшуючи офіційний розмір зарплат працівників.

Про це повідомила керівниця департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич на засіданні виконкому.

За її словами, майже 600 працівників компанії працюють неоформленими.

Працівники департаменту проаналізували доходи від сплати податку за 2021 рік — перше півріччя 2022 року мережами "Сільпо", "Метро", "Ашан", "Рукавичка", "АТБ", "Арсен" та "Близенько". Так, найбільшу суму ПДФО до бюджету Львова сплатили "Сільпо", "Метро" та "Ашан" — понад 52 млн грн, а найменше — "Близенько" — 12,4 млн грн. При цьому мережа "Близенько" має найбільшу кількість магазинів у місті.

"Також ми порівняли дві мережі, які дуже подібні між собою —"Рукавичка" і "Близенько". Так, офіційна заробітна плата в магазині "Рукавичка" з 2020 року зросла з 9 800 до 12 600 грн. У мережі "Близенько" — з 4 200 до 6 949 грн. Тобто офіційна зарплата виплачується виключно на рівні мінімальної. Так виходить, що на 62 магазини "Рукавичка" офіційно влаштовано 3000 працівників, а на 110 магазинів "Близенько" офіційно працює майже втричі менше", — повідомила Ірина Кулинич.

62 магазини "Рукавчика" сплачують утричі більші податки, ніж 110 магазинів "Близенько".

За словами посадовиці, торік міськрада домовилася з мережами, що офіційна зарплата працівників не повинна бути меншою 10 000 грн. Отож, якби мережа "Близенько" декларувала доходи працівників справді на такому рівні, то місто б отримало на 36 млн грн більше доходів від ПДФО. А якби мережа офіційно оформлювала всіх своїх працівників, доходи б збільшились ще суттєвіше.

"Інспекція з праці виявила у "Близенько" 559 неоформлених працівників і надіслала нам відповідний лист. Тобто насправді у них мало би працювати хоча б 1715 людей із заробітною платою 10 000 грн, і вони би тоді сплачували до бюджету 56 млн грн", — зазначила Ірина Кулинич.

ДовідковоМережа маркетів "Близенько" входить до "Berta Group", власником якої є Олександр Бережанський. Магазини у Львові почали розвивати з 2013 року. 

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності