Відреставрують і поставлять на ноги: що буде із демонтованим Монументом слави

Відреставрують і поставлять на ноги: що буде із демонтованим Монументом слави

Lviv.Media з'ясувало долю радянських пам’ятників.

23 липня остаточно демонтували радянський Монумент слави, що був розташований на вулиці Стрийській поміж двох парків. Дві скульптури, вагою у 6 тонн кожна, доставили у музей «Територія терору». Заступний міського голови Львова Андрій Москаленко розповів, що на місці монументу має бути громадський простір. Який саме - вирішить архітектурний конкурс.

«Монумент слави залишається в нас та буде експонуватися. Будемо розповідати, для чого Радянський Союз будував ці монументи, яка доля людей, що його будували, тощо. Наразі розповідаємо про горельєфи, в майбутньому включимо ці дві фігури» - розповіла Lviv.Media Дарія Кінзер, завідувачка інформаційного сектору музею «Територія терору».

«Перевезення монументу, який відкрили ще в 70-х,почалося ще в 2019 році. Тоді нам привезли шість горельєфів, які зображають основні війська Радянського Союзу. Тепер, з цими скульптурами, в нас знаходиться весь монумент.

Звичайно, є потреба реставрувати. Хочемо скласти їх. Якщо скульптури майже неушкоджені, то горельєфи дуже порізали, коли їх знімали. Відновлюємо це зараз своїми силами. Скульптуру жінки ще легко поставити, а щоб поставити чоловіка на ноги, потрібно нову бетонну підставку, від старої його відділили»,  – каже Дарія.

На запитання, чи можна було би їх продати і за скільки, працівниця музею з усмішкою відповіла:

«Думаю, їх можна доволі дорого продати. Кілограм заліза зараз гривень 200 мінімум. Але, звичайно, ніхто продавати його не збирається, це пам’ятник мистецтва, епохи, він безцінний».

Додамо, що сьогодні в одній із скульптур працівники музею знайшли «капсулу часу», всередині якої  є списки працівників заводу, де виливалися скульптури. Тепер музейники мають відфотографувати аркуші та додати їх до експозиції про радянське монументальне мистецтво.

 

Нагадаємо, у Львові незабаром також демонтують радянську зірку з Марсового поля. 

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності