10 переломів за 9 років: львівські лікарі прооперували "кришталеву дівчинку"

10 переломів за 9 років: львівські лікарі прооперували "кришталеву дівчинку"

Лікарі встановили титанові фіксатори, щоб зробити ногу дитини стійкішою до ушкоджень

Львівські лікарі встановили титанові фіксатори Віці, яка за свої 9 років 10 разів ламала кінцівки, бо її кістки — крихкі.

Про це повідомляють у Першому медичному об'єднанні Львова.

"У дівчинки рідкісне генетичне захворювання. Найменший удар загрожує дитині переломом. Стегнову кістку Віка зламала, коли вчилася ходити, у два роки — лікоть, під час поїздки на озеро — палець, пізніше — зап’ястя, а ще багато разів — малу та велику гомілкову кістки. Відколи себе пам'ятає, її життя —  це суцільний страх травмуватися. І лише операція, яку виконали наші лікарі, зможе вберегти її від переломів у майбутньому", — розповідають у лікарні.

Там додають, що недосконалий остеогенез — так звучить діагноз дівчинки. Це орфанна, тобто рідкісна, недуга. Через хворобу кістки стають ламкими, а скелет деформується. Захворювання після чергового перелому Віці діагностували у 2,5 роки.

Однак до спеціалістів Лікарні Св. Миколая Першого медоб’єднання Львова батьки дівчинки звернулися після останньої травми — перелому обох кісток гомілки зі зміщенням правої кінцівки. Щоб стабілізувати та вирівняти ніжку дитини, лікарі вдалися до унікальної операції: багаторівневої остеотомії. Віці встановили титанові фіксатори, що зробили ніжку стійкішою до ушкоджень.

"Операція минула успішно. Вікусі зняли гіпс і вона легко може ступати на ніжку. Пізніше дівчинці планують прооперувати й другу нижню кінцівку. Лікарі нашого травматологічного відділення мають досвід у веденні десяти "кришталевих діток". Вони уміють працювати з такими унікальними пацієнтами, а невдовзі розпочнуть встановлювати їм спеціальні "ростучі конструкції", що підлаштовуватимуться до росту кістки", — поділились у лікарні.

Нагадаємо, львівські медики допомогли провести операцію однорічній дівчинці із Запоріжжя, у якої виявили хронічне захворювання.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності