Ціни на оренду у Львові повертаються до довоєнного часу

Ціни на оренду у Львові повертаються до довоєнного часу

Це пов'язано зі спадом попиту на оренду та зниженням платоспроможності українців

Після суттєвого здорожчання від початку повномасштабного російського вторгнення, ціна на оренду житла у Львові поступово повертається до рівня, який був до 24-го лютого 2022-го року.

Про це порталу The Page розповів голова Львівського регіонального відділення Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України Андрій Борисов.

За словами чоловіка, після повернення до Києва частини переселенців пропозиції на львівському ринку стало більше, і в місто повернулися "більш-менш справедливі довоєнні ціни".

"Можна знайти однокімнатну квартиру за 8 — 10 тис. грн. Вона буде не шикарною, але цілком прийнятною для життя. Є поодинокі випадки, коли власники за інерцією після звільнення квартир намагаються й далі виставляти їх за завищеними цінами. Але мине зо 2 — 3 тижні, і ціни повністю повернуться до "довоєнних часів без будь-яких особливостей", — говорить Андрій Борисов.

[caption id="attachment_36093" align="aligncenter" width="1024"] Новобудова неподалік центру Львова
Фото: Riel.com[/caption]

Основною масою орендарів залишаються переселенці зі східних і південних областей України. Найбільшою популярністю користуються двокімнатні помешкання:

  • 8 — 10 тис. грн – 2-кімнатна квартира економ-класу;
  • 15 — 25 тис. грн — 2-кімнатна квартира преміумкласу.

Зауважимо, що за словами рієлтора найважче у Львові зараз знайти квартири преміумкласу, адже на цьому ринку майже немає вільної пропозиції.

"Найпопулярніший запит — двокімнатна квартира преміумкласу в новобудові з хорошим ремонтом, де дві ізольовані кімнати та нормальна велика кухня. На відміну від довоєнних часів, перевагу нададуть першому поверху, а не останньому — з огляду на безпеку", — зауважив Борисов.

[caption id="attachment_36094" align="aligncenter" width="1024"] Сихів - типовий житловий район Львова
Фото: Сихів Медіа[/caption]

За його словами, вартість такої квартири коливається від 15 до 25 тис. грн, але преміальне житло у Львові й до війни коштувало 700 — 800 євро. Експерт зауважив, що ситуацію в місті змінив відтік частини киян, які або повернулися в столицю, або поїхали до Європи. Зараз, коли в місто прибули переселенці з Херсонщини та інших регіонів, платоспроможність середнього орендаря суттєво зменшилася.

Тож найближчим часом ціни не зростатимуть, зазначив Борисов.

Нагадаємо, найближчим часом 1000 переселенців, які мешкають у закладах освіти на Львівщині, зможуть переїхати в інше житло.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності