• Головна
  • Новини Львова
  • Фаріон перемогла у суді над каналом ЗІК, в ефірі якого повідомили про її стосунок до КПРС

Фаріон перемогла у суді над каналом ЗІК, в ефірі якого повідомили про її стосунок до КПРС

Фаріон перемогла у суді над каналом ЗІК, в ефірі якого повідомили про її стосунок до КПРС

Львівський апеляційний суд залишив без задоволення апеляцію телеканалу ЗІК, в ефірі якого українську мовознавицю Ірину Фаріон назвали російським філологом та повідомили про її членство в КПРС.

Власне, Ірина Фаріон звернулась до суду, аби визнати недостовірною опубліковану на сайті каналу статтю "Фаріон російський філолог, яка у 80-х захищала російську мову, але різко "перефарбувалася" і стала україномовною, – Чижмарь".

У статті був поширений уривок із ток - шоу "17" від 05.08.2020 року телеканалу "ЗІК", у якому колишній нардеп Юрій Чижмарь заявив, що Фаріон – російський філолог, захищала російську мову, а її кандидатська дисертація стосувалась виключно КПРС.

Втім, суд визнав, що кандидатська дисертація мовознавиці немає нічого спільного з КПРС та російському мовою.

"Судом встановлено, що у 1982-1987 роках позивачка навчалась на філологічному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчила з відзнакою, спеціальність "Українська філологія". Згодом у 1996 році захистила кандидатську дисертацію на тему: "Антропонімійна система Верхньої Наддністрянщини кінця ХVIII поч. XIX ст. (прізвищеві назви)", тематика якої не має нічого спільного з КПРС, російською мовою та навіть відповідним історичним періодом", - зазначають у Львівському апеляційному суді.

У серпні 2021 року Галицький суд Львова визнав поширену інформацію недостовірною та такою, що порушує право на повагу до честі і гідності. Телеканал зобов’язали впродовж 10 днів опублікувати спростування на сайті zik.ua та стягнути на користь Фаріон судові витрати по справі.

Телеканал ЗІК подав апеляційну скаргу на рішення Галицького суду, однак Львівський апеляційний суд залишив її без задоволення.

Нагадаємо, восьмий апеляційний адміністративний суд Львова 20 червня задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив партію “Опозиційна платформа за життя”.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності