Папа Франциск майже 2 годин говорив з делегацією зі Львова

Папа Франциск майже 2 годин говорив з делегацією зі Львова

Українці намагались донести понтифіку правду про варварське російське вторгнення.

8 червня у неофіційній атмосфері папа Франциск прийняв делегацію зі Львова. Замість звичної зустрічі, яка триває до 25 хвилин, українці майже 2 години спілкувались з понтифіком, аби розвіяти ту неоднозначність, з якою в українському суспільстві сприймають його слова та дії.

Як інформує Lviv.Media, про це розповів в'язень радянських таборів та проректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович у своїй колонці для РІСУ.

Відомо, що окрім нього участь у зустрічі, яку організував давній друг Папи аргентинець Алехандро, взяли також львів'янин Денис Коляда, консультант з діалогу з релігійними організаціями, та Євген Якушев.

За словами Мариновича, українці по черзі брали слово, аби пояснити Папі, чому певні його кроки викликали негативну реакцію в українському суспільстві. Окремо українська делегація наголосила на небезпеці російської пропаганди, крізь призму якої на Україну донедавна дивилось чимало осіб і у Ватикані. Крім того, українці пояснили, чому відповідальність за війну несе не лише російський диктатор путін, а й весь російський народ. І саме з точки зору братньої любові необхідно стверджувати це та відкрити росіянам очі, аби ті мали змогу покаятись.

Своєю чергою, Папа Франциск назвав кроки, які він вчинив у знак солідарності з Україною.

  • у перший же день війни він зателефонував Зеленському; згодом телефонував йому ще двічі;
  • пішов до російського посольства, щоб цим нестандартним кроком привернути увагу світу;
  • намагався приїхати до Москви, щоб поговорити з Путіним і закликати до припинення війни, але отримав чемну відмову;
  • приймав не раз українських дітей, звертався до італійців про їхній моральний обов’язок підтримати українських біженок-матерів;
  • двічі посилав кардиналів до України – причому не тому, що не хотів поїхати сам, а щоб засигналізувати про свою увагу до проблем України;
  • відмовився від зустрічі з патріархом Московським Кірілом у Єрусалимі, як було попередньо погоджено.

На сам кінець, Папа Франциск пообіцяв, що Католицька церква роз'яснить понять "справедливої війни" та "справедливого миру", аби таким чином уникнути маніпуляцій цими термінами. За словами Мирослава Мариновича, понтифік вже дав вказівку окремим кардиналом стосовно роботи у цьому напрямку.

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, ватиканський офіс філателії та нумізматики долучився до підтримки України, випустивши спеціальну срібну монету. Весь прибуток від її продажу  піде на гуманітарну допомогу для України.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності