Львівські перевізники посварились за маршрути

Львівські перевізники посварились за маршрути

Приватні перевізники Львова звинуватили мерію міста у порушенні раніше досягнутих домовленостей та спробі "переділу" ринку громадських перевезень.

Приватні перевізники Львова звинуватили мерію міста у порушенні раніше досягнутих домовленостей та спробі "переділу" ринку громадських перевезень. Таку заяву вони зробили з огляду на зміну двох автобусних маршрутів, які обслуговує комунальний перевізник АТП-1.

Як інформує Lviv.Media, відповідну заяву опублікувала Асоціація автобусних перевізників Львівської області, яка об'єднує зокрема й приватних перевізників, що обслуговують міські автобусні маршрути обласного центру.

В заяві Асоціація емоційно критикує дії міської влади, заявляючи, що остання робить те, що їй заманеться. Це пов'язано зі зміною маршрутів № 5А та №52, на яких курсують великогабаритні автобуси комунального АТП. Нещодавно вони змінили кінцеві зупинки, і тепер маршрут №5А курсує від винників через Центр до вулиці Варшавської. Своєю чергою маршрут №52, який з'єднував Рудне через Центр з районом Голоско, почав курсувати до Галицького перехрестя вулицею Липинського.

" Підкилимно, у вузькому колі міські чиновники підготували рішення і заднім числом його провели. Те, що внесені зміни в схеми руху маршрутів 52 і 5а суттєво знижують ефективність роботи маршрутів 25, 39, 7, 53, 51 і 31, нікого не хвилює. Мовляв, це ж маршрути приватних фірм – тож нехай і дають собі раду. Але хочемо нагадати шановним чиновникам, що такі дії з лобіювання інтересів комунального підприємства "пахнуть" корупцією", - заявляють перевізники.

Окремо приватні перевізники наголошують, що міська влада кожним чином не прокомунікувала своє рішення з ними та не поставила їх до відому щодо запланованих змін.

Своєю чергою, комунальне АТП-1 опублікувало відповідь на звернення асоціації. В ній йдеться про те, що зміна маршрутів була здійснена задля підвищення їх ефективності, а вулицею Липинського з поміж іншого курсують також комунальні автобуси за маршрутами №1А та №9. Як наголошують в комунальному АТП, перетин міських маршрутів між собою відбувається так чи інакше, і це є нормальна практика. Водночас комунальне АТП нагадало приватним перевізникам про невирішене питання приміських маршрутів у межах міста, частину  з яких вони обслуговують.

[caption id="attachment_32884" align="aligncenter" width="1024"] Автобус "Електрон" на маршруті №9
Фото: з відкритих джерел[/caption]

"Натомість, варто зауважити, що за цим самим напрямком курсують приміські маршрути №156, №183, №184, №184А (загалом 38 автобусів), схеми яких на 90% проходять через місто. Ці маршрути не мають погоджень від ЛМР і фактично їздять по місту нелегально. Приміські маршрути не перевозять більшість пільгових категорій пасажирів і не сплачують податків до міського бюджету", - заявляють в АТП-1.

Все мав би вирішити е-квиток, та почалась війна

У коментарі для Lviv.Media очільник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка заявив, що найбільше обурення приватних перевізників виклала відсутність комунікації з боку міської влади Львова.

"У Львові невелика кількість перевізників, і такі питання - було б коректно збиратися всім, і розв'язувати питання так, аби це не виглядало як переділ ринку. Тото комунальне АТП має збитки, тому треба щось робити, і вони роблять так, що приватники мають збитки. Тому зараз ми ініціювали нараду в заступниці міського голови Ірині Маруняк, і будемо пробувати вирвішити це питання". - говорить він..=

Окремо він наголосив на тому, що за домовленістю з місткою владою до впровадження е-квитка у Львові був встановлений мораторій на зміну міських маршрутів. Відтак, впровадивши зміни до маршрутів №5А та №52 міська влада порушила взяті на себе зобов'язання. Також у контексті цього мораторію Іван Велійка згадав і про ситуацію з приміськими маршрутками в місті.

"А що стосується приміських маршрутів, то власне чому було накладено мораторій на зміну маршрутів до впровадження е-квитка. Планувалось ті приміські маршрути, які виходять за межі Львова на пару кілометрів, доєднати до мережі е-квитка, аби вони працювали на лініях разом з міськими автобусами", - говорить він.

Водночас за словами Велійки після початку повномасштабної війни з росією питання впровадження е-квитка у Львові фактично зависло в повітрі

"Я розумію так, що питання відклалося, бо було анонсовано, що е-квиток впровадять до 1 квітня, оскільки почалась війна, то зараз будь-що, що не робиться, то списується на війну. Я думаю, що є договірні зобов'язання, є пророблений великий об'єм щодо облаштування транспортних засобів валідаторами. Я думаю, що місто мало б попильнувати, бо воно платить кошти. Мало б вимагати від підрядних організацій виконати свою роботу", - підсував він. 

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, з 2 червня запрацювали маршрути, на яких раніше через паливну кризу не курсували автобуси.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності