Львівські лікарі зробили пацієнтці серцевий клапан з її власних клітин

Львівські лікарі зробили пацієнтці серцевий клапан з її власних клітин

Львівські кардіохірурги провели інноваційну операцію. Пацієнтці видалили кальцинований аортальний клапан, а на його місце вшили новий, який зробили самі з власних тканин жінки – серцевої сорочки. Про це повідомляє Zaxid.net.

Інноваційну методику заміни клапана серця, яку розробив японський кардіохірург Шігеюкі Озакі, у Львові почали використовувати лише вісім місяців тому. За цей час прооперували 20 пацієнтів. Усі вони живі і почуваються добре. До слова, такі операції роблять лише у Києві та Львові.

Львів’янка Марія Паращин стала 20-ю пацієнткою, якій зробили операцію Озакі. Жінка розповіла, що уже кілька років відчувала задишку при ходьбі, мінімальних фізичних навантаженнях. А останні кілька місяців часто втрачала свідомість.

"ЕХО-серця, яке провели пацієнтці у нашій лікарні, виявило набуту ваду серця – кальциноз аортального клапана, важкий аортальний стеноз. Нашарування кальцію на клапані різко звузило отвір, тож кров не могла нормально циркулювати. Єдиний вихід – операція із заміни клапана", – каже лікар-кардіолог Ірина Бодак.

Беручи до уваги вік пацієнтки, 76 років, й інші покази, їй вирішили провести операцію Озакі.

В останні 4-5 років в Україні для пацієнтів з кальцинозом аортального клапана почали створювати власний клапан з його ж тканин – серцевої сорочки за методикою, яку розробив кардіохірург Шігеюкі Озакі.

"Цим макетом користуємося і ми. Операцію Озакі можна проводити пацієнтам різного віку (літній вік тепер не є протипоказом до операції), які мають вузькі корені аорти, масивний кальциноз аортального клапана, важкий аортальний стеноз (звуження)", – зазначив кардіохірург Любомир Кулик.

Цей клапан має низку переваг: він працює краще, ніж будь-який механічний чи біологічний. Такі пацієнти після операцій не потребують препаратів для розрідження крові. Вони вживають лише аспірин, таким хворим при потребі можна робити й інші операції. Небезпека кровотеч різко знижується.

За словами професора Любомира Кулика, на виготовлення нового клапана йде приблизно 30 хвилин.

Пацієнтка Марія Паращин почала вільно пересуватися по палаті через два дні після операції. Задишка, яка так дошкуляла їй останнім часом, зникла. Через тиждень після оперативного втручання жінку з лікарні виписали додому.

Нагадаємо, львівські лікарі вкотре рятують життя людям, які постраждали від війни. Так, вони допомогли дитячому ортопеду-травматологу з Маріуполя, який втратив ногу.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності