• Головна
  • Новини Львова
  • Понад 111 млн грн втрат за рік: чому "Львівтеплоенерго" недораховується мільйонів за опалення та гарячу воду

Понад 111 млн грн втрат за рік: чому "Львівтеплоенерго" недораховується мільйонів за опалення та гарячу воду

Понад 111 млн грн втрат за рік: чому "Львівтеплоенерго" недораховується мільйонів за опалення та гарячу воду

ЛКП “Львівтеплоенерго” несе мільйонні збитки через включення до тарифу нормативних показників тепловтрат, замість фактичних показників. Так, наприклад, у 2020 році недорахувалися 111 млн гривень.

Lviv.Media проаналізувало аудиторський звіт діяльності ЛКП “Львівтеплоенерго” за період 2019-2022 років, що опублікований Держаудитслужбою та розібралося, чому комунальники щороку втрачають десятки мільйонів.

Аудитори звертають увагу, розрахунок за спожиту теплову енергію споживачами проводиться згідно показників лічильників на вході у будинкові мережі та квартирних лічильників гарячої води.

Згідно звіту комунального підприємства у 2020 року "Львівтеплоенорго" було вироблено 1,223 Гкал теплової енергії. Водночас, реалізовано споживачам 875 тисяч Гкал.

Відтак, втрати теплової енергії у теплових мережах підприємства, а також у внутрішньо будинкових мережах системи опалення та гарячого водопостачання, сягають 28,4%.

Натомість, у розрахунку тарифів для споживачів, що були затвердженні Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розмір втрат теплової енергії закладено в розмірі 18,7%.

"На жаль, наші тарифи були обраховані іще у 2012 році. Згодом НКРЕКП лише корегувало тариф, без внесення змін до обрахунку. До того ж була певна неврегульованість на законодавчому рівні. Наразі питання обрахунку тарифу врегульовано. Ми подали розрахунки з фактичними втратами до міської ради, ці тарифи затвердженні, але через запровадження мораторію на підняття тарифу – змушенні працювати за старим тарифом", - розповів заступник директора з економічних питань ЛКП "Львівтеплоенерго" Богдан Камінський.

Також він зазначив, що в будинках встановлені загальнобудинкові лічильники, аби унеможливити махінації з лічильниками самих мешканців.

"Люди ставлять магніти на лічильники, знаходять інші методи спотворити нормальний облік. Також у квартирі, де не встановлений лічильник, може бути прописана одна людина, а по факту проживає десять. Відповідно вони споживають значно більше води, а рахунок отримують по нормативах на одну прописану людину", - зазначив Камінський

Держаудитори відзначають, розбіжність закладених у тариф нормативних втрат та фактичних втрат теплової енергії, призвело до реалізації послуг за тарифами нижче собівартості. Як наслідок підприємство у 2020 році недоотримало доходів в сумі 111,45 млн гривень.

Нагадаємо, у Львові підрахували рівень оплати комуналки і розповіли про те, чи зміняться тарифи. Зокрема у березні, згідно з даними департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, Львів отримав понад 90% розрахунків за комунальні послуги.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності