У Львові врятували хлопчика, який 10 років прожив із величезною кістою в легені

У Львові врятували хлопчика, який 10 років прожив із величезною кістою в легені

У Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАДИТ провели унікальну операцію 10-річному хлопчику із Хмельниччини. Дитина від народження замість лівої легені мала кісту.

"Нагноєна кіста замість лівої легені. З такою вродженою вадою хлопчик прожив цілих 10 років, не знаючи про це. Наші медики діагностували кісту великих розмірів із зміщенням середостіння вправо", - розповідають у медзакладі.

Зі слів мами хлопчика, за життя дитині жодного разу не робили рентген, тому вони навіть не знали про таку ваду.

"Михайлик ріс як всі діти, міг хворіти і кашляти, але жодного разу нас не скеровували на рентген. І лише останнім часом його стан почав погіршуватися – різко підвищилася температура, появилася задишка, кашель, знизився апетит, наросла загальна слабкість, тому ми почали бити на сполох і приїхали до львівського Охматдиту, - каже жінка.

Зі слів лікаря-хірурга Олега Леніва, кіста була настільки великою, що займала всю ліву половину грудної клітки, що з роками спровокувало суттєве зміщення серця дитини в праву сторону.

"Ми обстежили дитину і прийняли рішення про оперативне втручання з видалення кісти. Звичайно ж такого виду оперативні втручання є високого ступеня ризику, але трьох годинна робота наших хірургів пройшла успішно, післяопераційний період також пройшов без ускладнень", - зазначив лікар.

На щастя, медикам вдалося відновити функцію лівої легені, серце зайняло своє природнє положення і дитина виписана під нагляд сімейного лікаря по місцю проживання. Михайлик з часом зможе вести звикле для нього активне життя.

Лікарі ОХМАДИТу вкотре наголошують батькам на необхідності проведення скринінгу новонароджених до року, адже часто це й справді важливо для порятунку і збереження їх майбутнього.

 

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності