На Венеційській бієнале вперше представили твори художника зі Львова

На Венеційській бієнале вперше представили твори художника зі Львова

Виставка триває до 27 листопада у Венеції

У межах Венеційської бієнале  вперше представлено твори художника зі Львова — члена Національної спілки художників Петра Сметани. Про це повідомляє Укрінформ.

“Попри те, що українські митці брали участь у цій події ще з 1900-тих років, в складі російської імперії, в складі павільйону СРСР, або із самостійними проектами, як от О. Архипенко у 1920-му, жодному львівському митцю не вдалося здійснити там виставки. Цей факт став викликом для мене як куратора галереї Зелена канапа. І я взялася за написання кураторської пропозиції для національного павільйону України і як наслідок – отримала пропозицію від Європейського культурного центру в Італії взяти участь у бієнале Personal Structures у Венеції", - зазначила куратор проєкту Олеся Домарадзька, львівська мистецтвознавиця, художниця, очільниця галереї "Зелена канапа".

Виставка Петра Сметани називається "Воскресіння", однак львівський митець не зміг прибути на відкриття бієнале через загальну мобілізацію в Україні.

"Виставка робіт Петра Сметани під назвою «Воскресіння» є надзвичайно актуальною і нікого не залишає байдужим. Гості виставки захоплювались високим професіоналізмом українського митця. Кожен гість під час розмови з нами проявив активну позицію в підтримці України. Хтось вирішив перерахувати частину коштів від продажу своїх картин, хтось почав організовувати благодійні концерти. Під час відкриття продалась одна з картин Петра, і наша команда передала частину коштів на благодійний фонд «Музейний кризовий центр», для підтримки інституцій на сході України", — розповіла засновниця проєкту "Під зорею Пінзеля" Івона Лобан

Організатори наголошують, що важливим аспектом було не просто домогтися культурних санкцій щодо рф (ECC та керівництво бієнале прийняли рішення скасувати присутність російської делегації на бієнале), але й представити Україну на найвищому рівні, ставши частиною культурної дипломатії Європи.

Проєкт реалізований за підтримки спонсорської спілки бізнесменів Львова, Києва та Вінниці. Виставка Петра Сметани в Palazzo Mora у Венеції триває до 27 листопада, щоденно з 10.00 до 18.00 – вхід вільний.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності