• Головна
  • Новини Львова
  • "Ця людина жила фотографією": У Львові відкрили музей-архів Володимира Ольхомяка (Фото)

"Ця людина жила фотографією": У Львові відкрили музей-архів Володимира Ольхомяка (Фото)

"Ця людина жила фотографією": У Львові відкрили музей-архів Володимира Ольхомяка (Фото)

Тут можна побачити його світлини та копії відтвореної архітектури за його фотографіями

У вівторок, 19 квітня, у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці (вулиця Зелена, 24) відкрили музей-архів місцевого фотохудожника Володимира Ольхомяка (1928 - 2018). Тут можна побачити його світлини та копії відтвореної архітектури за його фотографіями. Бібліотека працює з понеділка по п'ятницю з 09:00 по 18:00.Володимир Ольхомяк фотографував практично все. Найчастіше — архітектуру. Зокрема, на його світлинах зафіксовані 240 церков на Львівщині, які згоріли від 1952 до 2018 рік. Загалом архів його робіт налічує більше 50 000 негативів фотографій.

"Любив фотографувати все. Прокидався о 4 годині ранку, вилізав на міст, бо мав сфотографувати схід сонця та хмари. Довго там сидів, а потім змучений і голодний повертався додому", — пригадує племінниця Володимира Ольхомяка Світлана.

Також фотохудожник працював в історичному музеї, фотографував експонати: портрети унікальних персоналій України та етнографічні мотиви. Загалом у його творчості домінувала Львівська область, але він працював на території всієї України.Ініціатива створення музею-архіву належить Департаменту освіти і науки Львівської ОВА за фінансової підтримки мецената Зіновія Козицького.

"Приємно долучитися до того, щоб ця колекція була тут сьогодні.  Це наша історія, наша культура, і наша ідентичність. У час війни особливо важливо пам'ятати, що ми є нація, яка переможе", — каже Зіновій Козицький.

Колекцією цікавилися у Польщі й Австрії. Але світлини залишились у Львові. Її передали бібліотеці, яку може відвідати кожен у вільному доступі.

"Ми постійно підтримуємо такі проєкти, які мають історично та культурно важливе значення. Мистецькі благодійні аукціони, акції тощо. Підтримуємо видавництво Українського католицького університету "Київське християнство". Уже видали 24 томи. Тому ми весь час рухаємось цим напрямком", — пояснює меценат.

Голова Українського фотографічного товариства Роман Метельський зазначив, що фотографії — це документ та важливий доказ історично правдивого відображення реальності. Особливо в часи, коли спогади забуваються чи перекручуються.

"Ольхомяк був шалено "помішаний" на фотографії в хорошому сенсі цього слова. Він горів цим і жив фотографіями. Його архіви — це щось надзвичайне. Працювати з ними і оцифровувати їх — неймовірно цікаво", — каже Роман Метельський.

"Ми дуже часто недооцінюємо роботу людей, які роблять фотографії, на жаль. Тому у програмі розвитку культури Львівська ОВА проводить конкурс "Кращої фотографії". Ми стимулюємо людей робити якісні фотографії. У мене є знимки мого батька з дитинства та дідуся. Я і сам свідомо зробив багато фотографій для своїй дітей. Усі покоління мають бути пов'язані між собою", — каже Іван Собко, заступник голови Львівської ОВА.

"Під час Другої світової війни до Вінстона Черчилля звернулися з проханням скоротити видатки на культуру. Він сказав: "А для чого ж ми тоді воюємо"? Без культури немає нації. Якщо забрати культуру, втратимо і Україну. Культурний фронт є дуже важливим", — підсумовує Роман Метельський.

Додамо, Володимир Федорович народився 25 листопада 1929 року в с. Добужок Томашівського повіту Люблинського воєводства в Польщі.

Тут закінчив 4 класи польської школи. В 1939 році з родиною (батьком Федором Миколайовичем, матір'ю Євгенією Михайлівною та сестрою Вірою) переселились до України в м. Кіровоград, у якому проживали до 1945 року.

У 1945 році родина переїжджає до Львова.

У 1945-1949 рр. навчався у Львівському училищі прикладного та декоративного мистецтва на факультеті живопису.

З 1950 до 1967 року працював фотографом Львівського історичного музею.

В 1967-1972 рр. працював фотографом Львівської спеціальної наукової реставраційно-виробничої майстерні архітектурних пам'ятників України.

З 1972 року виконував обов'язки інженера у Львівському обласному управлінні в справах будівництва та архітектури при облвиконкомі.

З 1967 до 1977 року працював фотографом Львівської картинної галереї.

Від 1977 року працював у Львівському обласному управлінні в справах будівництва та архітектури при облвиконкомі.

За своє життя зібрав унікальну бібліотеку з історії мистецтва та уклав безцінний фотофонд, який містить унікальні фото історичних, архітектурних об’єктів, персоналій, подій з політичного та культурного життя та просто мистецьких фотографій найвищої якості.

Цей фотоспадок – це безцінне джерело для істориків, мистецтвознавців, реставраторів і просто українців, які цінять свою історію.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності