У Львові вшанували пам'ять жертв Голодоморів

У Львові вшанували пам'ять жертв Голодоморів

Львів'яни підтримали Всеукраїнську акцію “Запали свічку”

Щороку у четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодоморів. Сьогодні, у центрі Львова, напроти пам'ятника Шевченку громадськість вшанувала пам'ять мільйонів українців, заморених голодом радянською владою.

"Унаслідок голодомору знищувався генофонд нації. Люди думали українською, розмовляли українською. За це їх знищили найбільш цинічним способом – забрали врожай та залишили вмирати з голоду. Усі наступні покоління мають завжди пам’ятати про це, аби будувати нову державу. А нація має бути сильною та об’єднаною", — каже Максим Козицький, голова Львівської облдержадміністрації

Почали скорботний захід із спільної молитви та загальнонаціональної хвилини мовчання.

Опісля священники відправили панахиду за жертвами голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні.Пані Стефанія відвідує подібні заходи щороку. Адже ця трагедія безпосередньо зачепила і її родину.

"Я дитина війни і пережила голод 46-47 років. Післявоєнні часи були дуже складними, батько не повернувся з війни. Та й Голодомор 1932-1933 років теж зачепив нашу родину. Це був геноцид України Москвою. Люди пухли з голоду і падали з ніг, це було жахливо. Ми мусимо пам’ятати бідних, зморених навмисним голодом людей, — ділиться пані Стефанія.

Традиційно для Дня пам'яті люди підтримали Всеукраїнську акцію "Запали свічку".Також акцію відвідали і білоруське представництво в Україні, що було змушене тікати від режиму Лукашенка.

"В Білорусі теж знають, що таке Голодомор, адже багато українців виїжджали туди, та й самі білоруси переживали не найкращі часи. Окрім того, сьогодні ми відзначаємо ще одну дату — День Героїв у Білорусі. Обидві дати означають опір російським більшовикам, злочини яких призвели до великої кількості людських жертв. Треба пам’ятати, що у нас спільна історія та один ворог", — пояснює Алєна Талстая, співголова Руху Солідарності "Разом".

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, що важливо знати про Голодомор в Україні. За різними даними, жертвами трагедії стали від 8 до 10 мільйонів людей.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності