Карантинні перевезення: один день із життя АС-2 у Львові

Карантинні перевезення: один день із життя АС-2 у Львові

Сьогодні у Львові не вийшли на роботу 60-70% міжобласних перевізників

У Львові тривають перевірки дотримання карантинних обмежень щодо пасажирських перевезень між регіонами. Вони почали діяти в Україні вчора.

Сьогодні Lviv.Media відвідало автовокзал "Північний", щоб подивитись як відбуваються перевезення та як їх контролюють.

Екіпаж Патрульної поліції стоїть на виїзді з вокзалу. Поліцейські заходять у кожен автобус. Навіть той, який курсує у межах Львівщини. Оглядать, чи вдягнули люди маски та перевіряють кількість пасажирів у автобусах. Хоч відповідальність за дотримання карантинних норм — на перевізниках, попередження роблять як пасажирам, так і водіям.

Уже на початку роботи патрульних,  до них підійшов чоловік з камерою, якого обурила перевірка сертифікатів про вакцинацію у пасажирів. Він назвався Юрієм, більше інформації про себе надати відмовився.

"Ви порушуєте Конституцію України, не маєте права перевіряти сертифікати. Нащо взагалі щепитися, якщо я повинен носити маску? Це порушення та обмеження прав свободи людини. Маску має носити той, хто хворіє або не щепився", — обурювався він.

Міжрегіональних та міжнародних перевезень сьогодні на автовокзалі вкрай мало. Перевізники скасували їх через обмеження. Не всі водії раді таким обмеженням, проте, кажуть, що пасажирів без документів брати не збираються.

"Всі пасажири мають бути вакциновані та мають підтвердити це документом. Якщо людина не буде їх мати — везти не буду. У мене немає грошей, щоб платити потім штраф", — наголошує водій маршруту "Львів-Ковель" Богдан Горієвський.

О 9:30 на автостанцію заїхав міжнародний автобус "Івано-Франківськ — Лодзь". Після перевірки він поїде до Варшави. Пасажири транспорту карантинні обмеження сприймають спокійно.

"Маю з собою паспорт, сертифікат про вакцинацію. Вакцинувалася у Польщі. Сідала у автобус, водій перевіряв усі документи. Також перевіряли документи для перетину кордону. Цілу дорогу будемо їхати у масках, ставлюся до таких карантинних обмежень позитивно", — говорить пасажирка рейсу Діана Заболотна.

Згідно з розкладом автобусів, сьогодні на автовокзалі "Північний" скасували понад 50 рейсів. На багатьох інших автовокзалах Львова така ж ситуація. Сьогодні не вийшло на міжрегіональні маршрути 60-70% перевізників. Про це Lviv.Media повідомив керівник "Львівського автотранспортного підприємства 14630" Ігор Самардак.

"Це було прогнозовано, що водії не вийдуть на роботу, бо посилилися рейди. Ми стараємося пояснити водіям нові правила, але безглузде рішення влади призводить до подібних ситуацій. Сьогодні по всьому Львову на рейси не вийшло 60-70% водіїв міжобласних перевезень", — зазначив Ігор Самардак.

Нагадаємо, що перевезення у регіонах із "жовтим", "помаранчевим" чи "червоним" рівнем епідеміологічної небезпеки можливі тільки за наявності негативного ПЛР-тесту/експрес-тесту або сертифікату про вакцинацію. Це правило стосується як пасажирів, так і водіїв.

Якщо водій порушив карантин, його можуть штрафувати, якщо він фізична особа-підприємець. Також штрафуватимуть перевізника, він відповідає за порушення карантинних правил під час перевезення пасажирів. Фізична особа платитиме від 17 до 34 тисяч гривень, а юридичній особі загрожує штраф від 34 до 51 тисячі гривень.Додамо, що через відсутність належних документів за першу добу нових карантинних обмежень у поїзд не пустили 175 людей. За новими правила для поїздок потягами українці повинні мати документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативний ПЛР-тест/експрес-тест.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності