Петиція про демонтаж пам’ятника Моцарту набрала більше 5 сотень голосів

Петиція про демонтаж пам’ятника Моцарту набрала більше 5 сотень голосів

Встановили скульптуру у серпні

Петиція про демонтаж львівського пам’ятника Моцарту набрала необхідну кількість голосів для того, аби її розглянули депутати. За знесення скульптури проголосували 502 людини з необхідних 500.

Тепер міські депутати будуть вирішувати, чи залишати нещодавно встановлений пам’ятник на площі Маланюка.

Скульптуру встановили у серпні цього року. Це перший у світі пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту. Розмови щодо цього витвору мистецтва у Львові тривали від травня. Зокрема йшлось про доцільність встановлення скульптури та її вигляду загалом.

Проти встановлення пам’ятника активно виступав скульптор Валерій Потюк. На його думку, однією з проблем була відсутність мистецького конкурсу та громадських обговорень.

Невдовзі після встановлення скульптури розпочався збір підписів за її знесення. Петицію зареєструвала мисткиня Наталія Криничанка. Вона вважає, що пам'ятник недоречний до львівського мистецького простору. Саму ідею пам’ятника вона назвала "нав’язаною".

"Вимагаю перегляду законності встановлення даної скульптури і демонтажу, як такої, що спотворює історичний та мистецький простір Львова", - йдеться в петиції.

Тим часом на фоні розмов про знесення скульптури її запропонували перенести у село Стрілки. Таку ідею ініціював Парк сучасної української скульптури PARK3020.

"Вважаємо, що мистецтво повинно тільки об’єднувати. Ми завжди відкриті до співпраці з сучасними митцями і будемо раді надавати площадку для майбутніх амбітних проєктів у нашому публічному просторі", — розповідали Lviv.Media у PARK3020.

Однак представники Lviv Mozart, котрі теж долучились до створення пам'ятника, відмовилися його переносити. Міська рада також не збиралася змінювати локацію скульптури. Тож наразі львів’яни очікують відповіді на петицію від львівських депутатів.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності