У Львові на Меморіалі Небесної Сотні вшанували пам'ять українських героїв

У Львові на Меморіалі Небесної Сотні вшанували пам'ять українських героїв

Зібрали цікаві історії присутніх

Сьогодні, 14 жовтня, на Меморіалі Небесної сотні представники місцевої влади та громадськості вшанували пам'ять українських героїв. Робили це з нагоди Дня захисника та захисниці України, Дня козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці та 79-річниці з Дня заснування УПА — Української повстанської армії.

На Меморіали читали молитви, виголошували промови, нагороджували подяками причетних до свята людей та урочисто підняли Прапор України.

"Ми часто говоримо “Герої не вмирають”. Герої не вмирають, бо пам’ять про них буде завжди з нами. Ми будемо йти тим шляхом, який вони визначили для нас. Перемога буде за нами. Слава Україні!", —  сказав голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький. 

На цей захід прийшли військовослужбовці, волонтери та просто активні громадяни.

Люба Шміло відвідує подібні заходи регулярно. Сьогодні вона тут із своїм чоловіком Олегом. Коли в Києві розпочалася Революція Гідності, пані Люба була в Італії. Проте і звідти львів'янка допомагала українських борцям за свободу як волонтер, про неї писали в італійських газетах.

Тут вони вшановують героїчність своїх родичів, які віддавали свободу за Україну. Батьків Люби репресувала радянська система за любов до України. Тато 10 років відбув у засланні в Казахстані, мати відбула Колиму — там, де навіть Сталін рахував рік за два. Провела там 5 років з 10 свого строку.

"Для нас — це величезне свято. Кожна нація — це велике дерево, яке тримається на корінні. А коріння — це пам’ять, традиції, історія. Поки ми шануємо своє коріння, наше дерево буде вічним, поки на нього ми ллємо цю живу воду — нашу пам’ять", — зазначає пані Люба.  

Поруч із українськими синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами майорів і білоруській БЧБ-стяг. Білоруси Львова також долучилися до сьогоднішньої акції.

"Ми прийшли сюди, бо це дуже актуально і для нас. Зараз у нас один ворог, і для України, і для Білорусі. Ті захисники, які зараз борються на вашому фронті, вони борються не лише за Україну, а й за Білорусь, та й за всю Європу. Шкода, що дехто в Європі цього не розуміє", — пояснює Юрій, білоруський айтішник, що проживає у Львові та переховується від диктатури Лукашенка.

Також на заході можна було помітити і інших іноземців у спецформі. Львівський державний ліцей імені Героїв Крут запросив до міста колег з Литви та Грузії в рамках міжнародної співпраці. Представники цих країн вшанували пам'ять наших захисників сьогодні.

Ми прийшли сюди відвідати українських героїв. Українці показують нам свої традиції. Ми поважаємо їх та захисників України", — розповідає Мартінас, студент військового ліцею з Литви.Наші нації мають спільні цінності. Ми маємо одного ворога — Росію. Ми маємо ті самі проблеми — окуповані Росією території. Нам дуже важливо стояти пліч-о-пліч в цій боротьбі. Це єдиний шлях подолати нашого ворога", — зазначає Малхаз з Грузії.

Нагадаємо, сьогодні у Львові пройшла урочиста хода до Дня захисників та захисниць. На Личаківському кладовищі відбулося покладання квітів.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності