Ультраоброблені продукти пов'язані з раком і ранньою смертю — дослідження

Ультраоброблені продукти пов'язані з раком і ранньою смертю — дослідження

Відповідно до результатів двох нових масштабних досліджень людей у ​​США та Італії, вживання великої кількості продуктів, які пройшли ультраобробку, значно підвищує ризик раку і може призвести до серцевих захворювань та ранньої смерті як у чоловіків, так і у жінок.

Про це повідомляє CNN.

До ультраоброблених продуктів включають: розфасовані супи, соуси, заморожену піцу, готові до вживання страви, хот-доги, сосиски, картоплю фрі, газовані напої, куплене в магазині печиво, тістечка, цукерки, пончики, морозиво та багато іншого.

Дослідження, проведене в США, вивчало дієти понад 200 тисяч чоловіків і жінок протягом 28 років і виявило зв’язок між ультраобробленими продуктами та колоректальним раком — третім за частотою діагностування раком у США — у чоловіків, але не у жінок.

Причини такої статевої різниці досі невідомі, але вони можуть включати різні ролі, які ожиріння, статеві гормони та метаболічні гормони відіграють у чоловіків і жінок

епідеміолог раку Фанг Фан Чжан

Також жінки, можливо, обрали «здоровішу» їжу, яка пройшла ультраобробку.

Друге дослідження, яке провели в Італії, спостерігало за більш ніж 22 000 людей протягом десяти років з березня 2005 року. Фахівці оцінювали фактори ризику раку, а також захворювань серця та мозку.

В аналізі порівнюється роль бідних на поживні речовини продуктів з високим вмістом цукру та насичених жирів або транс-жирів з ультраобробленими продуктами у розвитку хронічних захворювань і ранньої смерті.

Дослідники виявили, що обидва види їжі незалежно один від одного підвищують ризик ранньої смерті, особливо від серцево-судинних захворювань.

Однак, коли дослідники порівняли два типи їжі, щоб визначити, яка з них шкодила більше, вони виявили, що ультраоброблена їжа є «найважливішою для визначення ризику смертності».

Це свідчить про те, що підвищений ризик смертності пов’язаний не безпосередньо (або виключно) з низькою харчовою якістю деяких продуктів, а скоріше з тим, що ці продукти здебільшого пройшли ультраобробку

італійська епідеміологиня Маріалаура Боначчо

Нагадаємо, LVIV.МEDIA розповідало 5 рецептів найсмачнішого борщу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності