Як приготувати смачну каву вдома

Як приготувати смачну каву вдома

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день кави.

Сьогодні, 1 жовтня, у світі відзначають Міжнародний день кави. Свято започаткувала Міжнародна організація кави у 2015 році. За деякими оцінками кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води.

Lviv.Media поспілкувалося із баристою та дієтологом, аби дізнатися, як приготувати смачну каву вдома та споживати напій без шкоди для здоров'я.

Кава — напій, що виготовляється зі смаженого насіння плодів — «бобів» кавового дерева. Вона культивується з давніх часів і займає важливе місце в кулінарних традиціях багатьох культур світу.

"За моїми спостереженнями, більшість людей п'ють каву для ефекту збадьорення — так кофеїн впливає на наш організм. Однак звичайно, є і справжні поціновувачі смаку та аромату кави", — каже Ігор Фльорко, бариста, співзасновник кав’ярні Military Coffee та військовослужбовець.

Очевидно, що кава — це напій, приготування якого потребує певних вмінь та часу. Простіше її  придбати у кав'ярні.

Однак якщо ви таки хочете приготувати каву вдома, то ось декілька порад від Ігоря Фльорка.

  • Екстракція — процес, коли кава починає віддавати свої смакові та ароматні властивості при контакті з водою. Спочатку вона віддає усе позитивне, корисне та смачне, потім починає віддавати все погане. Наше завдання — зловити цей момент, коли треба зупинити цей процес екстракції, відділивши кавову гущу від готового напою. Це 2-3 хвилини після того, як ви залили каву окропом. Таким чином смак буде однорідним протягом усього споживання.
  • Каві не потрібно саме окріп. Це може бути і вода температурою і 90-95 градусів. Причому краще не чекати, поки окріп охолоне, а не довести воду до кипіння та зберегти весь кисень у воді.
  • Пити без цукру. Цей благородний напій заслуговує, аби сповна відчути його чистий смак. 
  • Купити кавомолку і пити каву саме з свіжозмелених зерен.
  • Купити каву в зернах у кав’ярнях. Там же вам можуть її і змолоти.

Також варто пам'ятати, що кава — напій не для всіх. Принаймні у великих кількостях. Справа в тому, що у людей різна кількість ферменту, що перетравлює каву. Чим його більше, тим менший ефект кава виявляє на організм, чим менше — тим більше людина вразлива до кофеїну.

"Стійкі до кави люди можуть випити і до п'яти еспресо на день. А от чутливим варто обмежитися однією. Проте це все індивідуально. Для людей із середньою кількістю цього ферменту рекомендується пити не більше 400 мл на день. Тобто 6 чашок еспресо", — каже Галина Слобода-Яготенко, членкиня асоціації дієтологів України.

Загалом, кава — більш корисний напій, ніж шкідливий. Зокрема, позитивно вона впливає на організм, бо:

  •  має хороші захисні властивості печінки — профілактика цирозу печінки чи людей, які є носіями вірусу гепатиту;
  • знижує ризик розвитку панкреатиту;
  • знижує ризик розвитку атеросклерозу, так як впливає на кровоносні судини.

Але зловживати кавою не варто, бо вона підвищує артеріальний тиск, може негативно впливати на сон, в особливо чутливих до кофеїну людей викликати тривожність та панічні атаки.

Пити каву вранці натщесерце — не найкраща ідея. Спочатку краще поснідати. Ну і пити її пізно ввечері, незадовго до сну також краще не варто.

Нагадаємо, нещодавно на Lviv Coffee Festival обрали найкращу кав'ярню міста. Нею стало Kredens Cafe. Найкращою Art кав’ярнею стала Кав’ярня-галерея «Штука».  SDV Coffee  визнали найбільш стильною кав'ярнею.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності