Цієї ночі в Україні перейдуть на зимовий час: що треба знати

Цієї ночі в Україні перейдуть на зимовий час: що треба знати

Стрілку годинника на одну годину назад переводитимуть о 4-й годині ранку

В Україні, у неділю, 29 жовтня, о 4:00 переводитимуть стрілки годинників на одну годину назад. Комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично. Але варто пам’ятати, що старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно налаштовувати самим.

Стрілки годинника в останню неділю жовтня і в останню неділю березня українці переводять вже 40 років поспіль, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували у 1996 році. Це регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Відколи переводять годинники в світі

Першим ідею переходу на зимовий та літній час висловив у XVIII ст. винахідник і майбутній президент США Бенджамін Франклін. Подорожуючи Францією, він зауважив, що парижани нераціонально використовують світловий день, тому переведення влітку годинників уперед сприяло б економії свічок. Втім, його ідею у ті часи було дуже важко реалізувати з технічних причин — не існувало швидких засобів зв’язку, і хаотичне переведення годинників викликало б лише плутанину.

Вперше спробували перейти на літній час на практиці у Німеччині у 1916 році — під час світової війни країні не вистачало вугілля для роботи електростанцій. Рік потому ввести літній час (з тієї ж причини) вирішили і в Росії. Втім, перехід на літній та зимовий час став загальноприйнятим звичаєм лише після 1973 року, коли під час нафтової кризи 1973 року країни ОПЕК відмовились постачати нафту до США та країн Європи через підтримку ними Ізраїлю, і довелося заощаджувати паливо. З того часу у США почали щороку двічі переводити годинники. У 1980-му році так само почали чинити і в ЄС, а з 1981 року і в Україні, яка тоді була частиною СРСР. 3 березня 2021 року Верховна рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт № 4201 "Про обчислення часу в Україні". Він передбачав відмову від сезонного переведення годинників. Однак депутатам так і не вдалося ухвалити законопроєкт у другому читанні.

Як впливає переведення годинників на здоров’я

Вважається, що восени переведення годинників найчастіше сприймається організмом трішки легше, адже з’являється можливість на одну годину довше поспати. Та все ж світловий день коротшає, а через погоду люди більше часу проводять в приміщенні. Як наслідок, вони отримують мало світла, що може призводити до погіршення настрою, втомлюваності, болю в м’язах та порушення сну.

Однак адаптуватися під новий час все ж доведеться. Для цього вам допоможуть такі поради:

  • Більше часу проводьте на свіжому повітрі та відпочивайте: активні прогулянки й насолода природою допоможуть зміцнити ваше фізичне та психічне здоров’я.
  • Зменшуйте стрес, оскільки стрес може погіршити пристосування до нового часу.
  • Звертайте увагу на харчування: збалансована дієта з правильним режимом харчування допоможе підтримати ваш організм під час зміни.
  • Додатково, варто врахувати релаксаційні методи, такі як медитація, дихальні практики та йога. Вони також можуть бути корисними для зменшення стресу і покращення вашого фізичного та емоційного стану в період переходу на новий час.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності