Понад 40 градусів: у серпні в Україні прогнозують рекордну спеку

Понад 40 градусів: у серпні в Україні прогнозують рекордну спеку

На півдні очікуються посухи, а західні регіони заллють дощі

Останній місяць літа принесе потужну хвилю тепла, в окремих регіонах стовпчики термометрів перетнуть позначку 40 °С.

Про це виданню "Телеграф” розповів кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Зазначається, що серпень у нинішньому столітті позиціонує себе як найтепліший і водночас посушливий місяць року в більшості областей України. Нерідко у першій декаді спостерігалися дуже спекотні дні з максимальною температурою повітря +35…+40 °С, а в 2010 році на сході та півдні країни стовпчики термометрів перевалили позначку +41…+42 °С.

"У 2023 році серпень у нашій країні очікується контрастним за розподілом температури повітря, а дощі пройдуть нерівномірно по території. У першій декаді місяця надходження сухого та спекотного повітря з Середньої Азії й Близького Сходу призведе до найбільш потужної в цьому році теплової хвилі (heatwave) на території України", — попереджає синоптик.

За прогнозом Кібальчича, приблизно з 5 до 9 серпня у центральних, південних і східних областях денна температура може досягти позначок +36…+41 °С. У західних та північних областях температурний фон буде помітно нижчим.

“Середньомісячна температура в Україні очікується в межах +20...+26 °С, що на 1,5- 2 °С вище від норми. У південних і східних областях місцями на 3-4 °С вище середніх багаторічних показників за рахунок аномальної спеки на початку місяця", — розповів синоптик.

Щодо опадів, то їх традиційно буде більше в західних регіонах, де подекуди випаде більше норми на 50-80 %. Водночас, у південній половині країни та на крайньому сході зберігатиметься висока ймовірність розвитку посухи.

Нагадаємо, науковці вважають, що крах течій Атлантичного океану може статися вже у середині цього століття. Це спричинить чималі погодні зміни у різних регіонах планети. У Європі стане прохолодніше.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності