Що корисніше, гамбургер чи хот-дог: відповідь експертів

Що корисніше, гамбургер чи хот-дог: відповідь експертів

Вибір вегетаріанської їжі також не завжди є корисним

Коли літо в розпалі, у вашій голові можуть бути думки щодо всіх смачних додатків, які ви збиралися обрати до свого хот-дога чи гамбургера.

Проте є не надто приваблива інформація щодо цих основних страв для барбекю, пише The New York Post.

«І гамбургери, і хот-доги є гіперкалорійними продуктами з вищим вмістом насичених жирів порівняно з іншими продуктами або джерелами м’яса», — каже Бен Шуфф, ліцензований дієтолог і директор відділу натуропатії та харчування в BIÂN Chicago.

Не всі бургери та хот-доги однакові

Як зазначає Мелісса Вассерман Бейкер, дієтолог із Нью-Йорка та засновниця Food Queries, гамбургери можуть відрізнятися за вмістом поживних речовин залежно від інгредієнтів. Ось чому дієтологи радять шукати нежирний яловичий фарш або індичку з меншим відсотком жиру.

Зокрема, Бен Шуфф каже, що слід шукати органічний нежирний яловичий фарш, вирощений на травах, який «може зменшити вміст насичених жирів і потенційну запальну природу гамбургерів». Він додав, що куплені в магазині гамбургери часто містять доданий натрій, консерванти та інші добавки для покращення смаку та продовження терміну зберігання.

«Уникайте таких термінів, як «приправлений» або «повний та насичений», оскільки вони можуть вказувати на вищий рівень жиру та натрію», — каже Мелісса Вассерман Бейкер, додаючи, що вам слід вибирати цільнозернові булочки та збільшувати кількість овочів для додавання поживних речовин.

Водночас хот-доги часто містять багато натрію та насичених жирів, що може негативно вплинути на ваше здоров’я.

«Купуючи хот-доги, вибирайте хот-доги з позначкою «необроблені» або «без нітратів», щоб мінімізувати вплив потенційно шкідливих добавок», – зазначає засновниця Food Queries.

Так, покупка хот-догів з меншим вмістом натрію також може бути здоровішим вибором. Тому людям радить шукати варіанти, приготовані з більш пісного м’яса, наприклад індички чи курки, і знову ж таки, покладіть свій хот-дог на цільнозернові булочки для додаткової поживної цінності.

Гамбургери проти хот-догів: що корисніше

Мелісса Вассерман Бейкер каже, що в протистоянні між гамбургерами та хот-догами можна насолоджуватися обома в помірних кількостях.

Однак, коли йдеться про загальний харчовий профіль, вона каже, що гамбургери, приготовані з нежирного м’яса та заповнені овочами, як правило, пропонують кращий баланс білка, корисних жирів і основних поживних речовин.

«Гамбургери, зазвичай виготовлені з яловичого фаршу, можуть забезпечити значну кількість білка, заліза та інших необхідних поживних речовин. Однак вони часто містять більше насичених жирів і калорій», — каже дієтолог Бен Шауфф.

За його словами, хот-доги, як правило, менш калорійні та жирні, але вони можуть містити більше натрію та оброблених інгредієнтів.

За даними Школи громадської охорони здоров’я Гарвардського університету, харчові продукти, які пройшли ультраобробку з високим вмістом натрію, як-от хот-доги, м’ясні нарізки та бекон, пов’язані з вищим ризиком високого кров’яного тиску, хвороб серця та інсульту.

У прямому порівнянні ви можете набагато легше вибрати більш здоровий варіант гамбургерів порівняно з хот-догами просто тому, у гамбургерах ви можете вибрати якісне м’ясо, приправити на свій смак й приготувати належним чином більше, ніж хот-доги.

Вегетаріанські хот-доги та гамбургери

Це теж не здорова їжа.

«Вегетаріанські хот-доги та гамбургери можуть бути випадковою альтернативою тим, хто на літній кухні хоче приготувати страви рослинного походження. Однак загалом ці продукти, як звичайні хот-доги та гамбургери, не повинні бути регулярною частиною будь-якої дієти, оскільки вони проходять ультраобробку та часто виготовляються із генетично модифікованих та неорганічних рослинних джерел, таких як соя, зерно та пшениця», — розповів Бен Шуфф.

Він також зазначає, що вегетаріанські хот-доги та гамбургери природно менш калорійні та містять певну частину харчових волокон, що, мабуть, корисніше, оскільки харчові волокна відсутні в м’ясних хот-догах та гамбургерах.

Приготування домашнього овочевого бургера з нуля з такими інгредієнтами, як квасоля, кіноа та овочі, може бути насиченим поживними речовинами. Тож якщо ви купуєте вегетаріанські бургери чи овочеві хот-доги в супермаркеті, пам’ятайте про ці вказівки.

«Вибираючи вегетаріанські хот-доги та вегетаріанські бургери, шукайте продукти, виготовлені з цілісних харчових інгредієнтів, таких як бобові, овочі та цільні зерна. Перевіряйте етикетки на наявність мінімальних добавок і уникайте високого вмісту натрію або штучних ароматизаторів. Вибирайте варіанти з меншим вмістом насичених жирів і більшим вмістом клітковини», — додає Мелісса Вассерман Бейкер.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA зібрало три рецепти соусів, які легко можуть замінити майонез і жодним чином не поступаються смаком.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності