Телескоп Вебба сфотографував момент народження зірок (фото)

Телескоп Вебба сфотографував момент народження зірок (фото)

Зображення показує область, що містить приблизно 50 молодих зірок

Космічний телескоп Джеймса Вебба прислав унікальні знімки, де на тлі червоного газу та хмар зоряного пилу народжуються зірки.

Про це повідомило NASA.

Нове зображення Вебба, опубліковане сьогодні, показує найближчу до нас область зореутворення. Його близькість до 390 світлових років дозволяє отримати дуже деталізований крупний план без зірок переднього плану в проміжному просторі.

Зображення Вебба показує область, що містить приблизно 50 молодих зірок, усі вони подібні за масою до Сонця або менші. Найтемніші області є найщільнішими, де товстий пил огортає протозірки, що ще формуються.

Величезні біполярні струмені молекулярного водню, представлені червоним кольором, домінують на зображенні, з’являючись горизонтально у верхній третині та вертикально праворуч. Це відбувається, коли зірка вперше проривається крізь свою натальну оболонку космічного пилу, викидаючи пару протилежних струменів у космос, як новонароджена дитина, яка вперше простягає руки у світ.

«Зображення Ро Змієносця, зроблене Веббом, дозволяє нам побачити дуже короткий період життєвого циклу зірок з новою ясністю. Наше власне Сонце пережило таку фазу давно, і тепер у нас є технологія, щоб побачити початок історії іншої зірки», — сказав Клаус Понтоппідан, який працює науковим співробітником проекту Вебба в Науковому інституті космічного телескопа.

Рік нових відкриттів 

Світлину приурочили успішній річниці наукової роботи телескопа Джеймса Вебба. 

"Всього за один рік космічний телескоп Джеймса Вебба змінив уявлення людства про космос, вдивляючись у хмари пилу та вперше побачивши світло з далеких куточків Всесвіту", — сказав адміністратор NASA Білл Нельсон. 

Спектри Вебба підтвердили відстані до деяких найдальших галактик, які коли-небудь спостерігали, і виявили найдавніші, найвіддаленіші надмасивні чорні діри. Вони визначили склади атмосфер планет (або їх відсутність) з більшою кількістю деталей, ніж будь-коли раніше, і вперше звузили коло типів атмосфер, які можуть існувати на скелястих екзопланетах. Вони також виявили хімічний склад зоряних ясел і протопланетних дисків, виявивши воду, органічні молекули, що містять вуглець, і багато іншого. Спостереження Вебба вже привели до сотень наукових статей, які відповідають на давні питання та піднімають нові.

Вчені очікують в майбутньому дедалі більше нових відкриттів.

Нагадаємо, NASA зробило знімок Сонця, на якому розташування чорних дір на фоні світила утворило посмішку.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності