Цьогорічний червень став найспекотнішим в історії — вчені

Цьогорічний червень став найспекотнішим в історії — вчені
Фото: pexels

Рекордні температури спостерігалися на північному заході Європи

Червень 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень у світі.

Про це повідомила Служба з питань зміни клімату ЄС Copernicus.

За даними дослідження, температура повітря в червні цього року була значно вищою, ніж у червні 2019-го, коли зафіксували попередній рекорд.  Також виявили, що протягом червня 2023 року температура поверхні океану була найвищою за всю історію спостережень у той місяць. 

Крім цього, частини Канади, Сполучених Штатів, Мексики, Азії та східної Австралії були значно теплішими, ніж зазвичай.

Водночас, на заході Австралії й Сполучених Штатів та в західній частині Росії було прохолодніше, ніж у попередні роки у цей місяць.

Науковці пояснюють, що цьому, зокрема, сприяло явище Ель-Ніньйо в Тихому океані, внаслідок якого глобальна температура повітря підвищиться ще сильніше.

"Це викликає тривогу. Важко уявити, яким буде літо для наших дітей та онуків у найближчі 20 років. Саме так виглядає глобальне потепління", – сказала Дженніфер Марлон, кліматологиня з Єльської школи навколишнього середовища.

Серед іншого кліматологи ЄС вказують на те, що Антарктичний морський лід у червні досяг найнижчого рівня з початку супутникових спостережень. Його показник був на 17% нижче середнього, що також стало новим рекордом.

Нагадаємо, у Нідерландах 5 липня вирував шторм «Полі». Вітер досягав поривів до 120 кілометрів на годину. У містечку Вейк-ан-Зее на північ від Амстердама заміряли швидкість вітру 145 кілометрів на годину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності