• Головна
  • Лайфстайл
  • У 30 млрд разів перевищує масу Сонця: астрономи знайшли  надмасивну чорну діру

У 30 млрд разів перевищує масу Сонця: астрономи знайшли  надмасивну чорну діру

У 30 млрд разів перевищує масу Сонця: астрономи знайшли  надмасивну чорну діру

Таке відкриття зробили вчені британського університету

Науковці з Даремського університету заявили, що знайдена гігантська чорна діра є однією з найбільших.

Про це повідомляє The Independent.

Провідний автор доктор Джеймс Найтінгейл з факультету фізики Даремського університету сказав: «Ця конкретна чорна діра, маса якої приблизно в 30 мільярдів разів перевищує масу нашого Сонця, є однією з найбільших, які коли-небудь виявляли, і знаходиться на верхній межі того, наскільки велика ми віримо, що чорні діри теоретично можуть стати, тому це надзвичайно захоплююче відкриття».

Ультрамасивні чорні діри є наймасивнішими об’єктами у Всесвіті, їх маса від 10 до 40 мільярдів разів перевищує масу Сонця. Астрономи вважають, що їх можна знайти в центрі всіх великих галактик, таких як Чумацький Шлях.

Великі чорні діри рідкісні та важкодосяжні, а їх походження невідоме. Деякі вважають, що вони утворилися внаслідок екстремального злиття масивних галактик мільярди років тому, коли Всесвіт був ще молодим.

Дослідники використали явище, відоме як гравітаційне лінзування, де вони скористалися допомогою сусідньої галактики, перетворивши її на гігантське збільшувальне скло.

Це виявило наявність надмасивної чорної діри, області, де сила тяжіння настільки потужна, що навіть світло не може вирватися.

Вчені використовували суперкомп’ютерне моделювання в Даремському університеті та зображення, зроблені космічним телескопом Хаббла, щоб підтвердити розмір чорної діри.

Вони сказали, що це перша чорна діра, знайдена за допомогою гравітаційного лінзування.

Дослідники заявили, що їхня робота відкриває «приголомшливу можливість», що астрономи можуть виявити більше надмасивних чорних дір, ніж вважалося раніше.

Нагадаємо,недавно жителі Північної Каліфорнії спостерігали у небі палаючі вогні. За словами експертів це було входженням палаючого космічного сміття в атмосферу Землі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності