• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчені приготували доісторичні фрикадельки з м’яса мамонта, але вони можуть вбити людину: в чому причина

Вчені приготували доісторичні фрикадельки з м’яса мамонта, але вони можуть вбити людину: в чому причина

Вчені приготували доісторичні фрикадельки з м’яса мамонта, але вони можуть вбити людину: в чому причина

Це м’ясо обрали, тому що мамонт є «символом втрати різноманітності та символом зміни клімату»

Австралійська компанія з вирощування культивованого м’яса виготовила доісторичну фрикадельку. Вона хоче змішувати клітини нетрадиційних видів для створення нових видів м’яса. Зазначається, що цій фрикадельці минуло кілька тисяч років. Це тому, що вона містить плоть шерстистого мамонта — звіра, який вимер приблизно 10 000 років тому.

Про це пише Daily Mail.

Вчені взяли послідовність ДНК білка м’язів мамонта та заповнили прогалини кодом слона – найближчого родича цього виду. Цю послідовність потім помістили в стовбурові клітини міобластів вівці, які реплікувалися, щоб виростити 20 мільярдів клітин, які, у свою чергу, використовувалися для вирощування м’яса мамонта. Однак вчені надто бояться їсти його, адже переживають, що стародавній білок виявиться смертельним.

«Ми не бачили цього білка тисячі років. тож ми не знаємо, як наша імунна система відреагує, коли ми це з’їмо. Але якби ми зробили це знову, ми, безумовно, могли б зробити це таким чином, щоб це було більш прийнятним для регуляторних органів», — сказав професор Ернст Вольветанг, який приготував ці фрикадельки.

Професор Вулветанг з Австралійського інституту біоінженерії при Університеті Квінсленда сказав, що процес був «до смішного легким і швидким» й завершився за «кілька тижнів». За його словами, початковою метою було виготовити м’ясо додо. Однак, оскільки необхідні для цієї послідовності ДНК наразі не існують, це було неможливо.

Водночас  ідея створення мамонтової фрикадельки виникла у Баса Корстена з креативного агентства Wunderman Thompson. Він вибрав це м’ясо, тому що мамонт є «символом втрати різноманітності та символом зміни клімату». Вважається, що ця тварина вимерла через полювання людей і глобального потепління після останнього льодовикового періоду.

Основна мета компанії — продемонструвати потенціал м’яса, вирощеного з клітин, як альтернативи забою тварин й пов’язаному з цим глобальному потеплінню, пов’язаному з великомасштабним тваринницьким виробництвом. Зазначається, що культивоване м’ясо використовує набагато менше землі та води, ніж худоба, а також не виділяє метану.

Вчені кажуть, що загальний вплив виробництва культивованого м’яса на навколишнє середовище, ймовірно, буде значно нижчим, ніж вплив традиційного м’яса, попри те, що їх неможливо порівнювати, оскільки культивовані продукти ще не виробляються в промислових масштабах.

Проте дослідження стверджує, що культивоване м’ясо споживає приблизно на 7-45% менше енергії, ніж європейське м’ясо традиційного виробництва. Також було встановлено, що викиди парникових газів зменшилися на 78–96%, тоді як використання землі скоротилося на 99%, а використання води – на 82–96%.

Зараз рослинні альтернативи м’ясу зазвичай можна побачити на полицях супермаркетів у всьому світі, але культивоване м’ясо все є галуззю, що розвивається. Наприклад, культивована курка Good Meat, яка відтворює смак справжнього м’яса, й наразі продається лише споживачам у Сінгапурі.

«Мета полягає в тому, щоб перевести кілька мільярдів м’ясоїдів від споживання звичайного тваринного білка до їжі, яка може вироблятися в електрифікованих системах. Ми вважаємо, що найкращий спосіб зробити це — винайти м’ясо. Ми шукаємо клітини, які легко вирощувати, дійсно смачні та поживні, а потім змішуємо та поєднуємо ці клітини, щоб створити справді смачне м’ясо», - сказав Джордж Пеппоу, генеральний директор Vow.

Нагадаємо, вчені відродили стародавні віруси-зомбі з вічної мерзлоти та виявили, що вони все ще можуть заражати живих одноклітинних амеб. Ймовірність того, що ці віруси заразять тварин або людей, наразі невідома, але дослідники кажуть, що віруси вічної мерзлоти слід розглядати як загрозу.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності