• Головна
  • Лайфстайл
  • 70% вдівців ризикують померти через рік після втрати дружини: шокуючі результати дослідження

70% вдівців ризикують померти через рік після втрати дружини: шокуючі результати дослідження

70% вдівців ризикують померти через рік після втрати дружини: шокуючі результати дослідження

Молоді люди, особливо чоловіки, знаходяться в ще більшому ризику

Втрата подружжя змушує людей переживати те, що часто є одним із найвразливіших моментів їхнього життя. Негативні наслідки вдівства для здоров’я можуть розтягнутися на роки. Водночас явище, коли обидві половинки подружжя гинуть за короткий проміжок часу, настільки поширене, що воно навіть має назву: ефект вдівства.

Про це пише Yahoo News.

Ризики залежать від багатьох факторів: від релігії до расової приналежності та навіть від причини смерті чоловіка. Але загалом вважається, що ефект овдовіння є проблемою, яка в першу чергу вражає тісно пов’язані літні пари.

Проте молоді люди, особливо чоловіки, знаходяться в ще більшому ризику. Так, дослідники з Данії, Великої Британії та Сінгапуру вивчили дані майже мільйона данців віком від 65 років і виявили, що чим молодшими були люди, коли вони втрачали подружжя, тим більш схильними вони були до смерті протягом року.

Загалом дослідники також виявили, що протягом року після втрати подружжя чоловіки мали на 70% більше шансів померти, ніж чоловіки такого ж віку, які не втратили подружжя. Тоді як жінки мали на 27% більше шансів померти порівняно з жінками, які не овдовіли.

Контролювати ключові змінні може бути складно в цьому типі досліджень, каже Доун Карр, співдиректор програми дослідження контекстів, здоров’я та нерівності старіння в Університеті штату Флорида [яка не брала участі в дослідженні, але досліджувала здоров’я геріатричного віку, - ред.]. Похилий вік загалом означає вищий ризик смерті, водночас пари часто мають спільні звички та інші способи поведінки, які відіграють важливу роль у побуті та стані людини, як-от режими дієти та фізичної активності. Але завдяки великому об’єму дослідження та тривалому періоду спостереження — до шести років — дослідники змогли розглянути конкретні фактори ризику ефекту вдівства.

Зокрема стать та вік були двома найвпливовішими факторами ризику ефекту вдівства. Так, люди у віці 60 років — наймолодша група досліджуваних — найімовірніше помруть через короткий час після втрати.

«Це дивовижне відкриття — побачити такі підвищені ризики, яких ви просто не очікували б у такому молодому віці», — каже Карр.

«Втрата у молодому віці створює додатковий стрес у порівнянні з пізнішим періодом життя, коли це може бути більш очікуваним», — припускає Кара Дассел, помічник декана Геронтологічного міждисциплінарного факультету в Університеті штату Юта [який не брав участі в дослідженні, - ред.].

Не менш дивовижним було відкриття, що чоловіки у дослідженні, здавалося, постраждали від втрати партнера сильніше, ніж жінки. Водночас чоловіки похилого віку — ті, кому близько 75 років і старше — страждають від втрати подружжя більше, ніж жінки похилого віку. Зазначається, що серед молодих чоловіків підвищений ризик смерті зберігався до трьох років після втрати подружжя, а не один рік, який спостерігається в старших вікових групах.

Дослідники припускають, що серед чоловіків різного віку підвищений ризик смертності може бути пов’язаний зі згубними наслідками самотності в старшому віці — одного з найбільших факторів ризику ранньої смерті.

«Чоловіки, як правило, дуже покладаються на своїх дружин, у гетеросексуальних парах, щоб задовольнити свої соціальні потреби», — каже Карр, очікуючи, що це може поступово змінитися в міру дорослішання молодих поколінь.

Наслідки самотності, які можуть впливати на фізичне та психічне здоров’я людей похилого віку, також можуть допомогти пояснити такий висновок дослідження. Хоча дослідники виявили, що в усіх учасників ризик смертності зріс протягом першого року після смерті подружжя, він фактично знизився протягом кількох тижнів відразу після їх втрати. Це може свідчити про корисні наслідки негайної соціальної підтримки з боку сім’ї та друзів й демонструє, що люди похилого віку потребують більш тривалої та інтенсивнішої підтримки після втрати подружжя.

Дослідження також включало дані про витрати людей на охорону здоров’я до та після втрати партнера. Ця метрика дозволила дослідникам виявити деякі цікаві зв’язки, зокрема те, що підвищений ризик смерті серед молодших сумуючих людей не пов’язаний із збільшенням витрат на охорону здоров’я так часто, як для літніх сумуючих вдівців, що ще більше свідчить про шок, який може бути головною небезпекою для молодих людей.

Нагадаємо, шлюб допомагає на третину знизити смертність серед жінок — навіть серед тих, хто пізніше розлучився.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності