Що не можна робити у Великий піст: поради та рекомендації

хрест

У піст не можна голодувати, це може погіршити стан здоров’я

Великий піст триватиме до 6 квітня, тож LVIV.MEDIA розповідає про те, що можна та не можна робити у піст та яким продуктам краще надавати перевагу.

Що не можна робити під час Великого посту

Насправді робити можна багато чого, проте певні обмеження все ж є. Зокрема, рекомендується, що у цей період не варто вживати алкоголь. На час Великого посту слід забути про шкідливі звички та відмовитися від вживання алкогольних напоїв, куріння.

Також у піст не можна грати весілля. У період посту заборонено вінчатися та укладати шлюби. За церковними правилами, у період посту подружжю не бажано навіть займатися сексом. З цією забороною пов'язана і заборона на вінчання в цей час. За народними прикметами, весілля під час Великого Посту гарантує молодятам нещастя і біди.

Не бажайте комусь зла і не завдавайте образ. У Великий піст слід втихомирити свою гординю і намагатися не вступати у сварки з оточенням. Не можна ображати людей, слати прокляття, бажати неприємностей. Краще вирішувати конфлікти з недругами й опонентами мирно.

Крім того, не можна нехтувати молитвою і богослужіннями. У період Великого посту віряни повинні більше часу приділяти молитвам і роздумам про те, чи дотримуються вони християнських заповідей, також слід по можливості відвідувати важливі служби в церкві.

Що можна їсти у піст

Перш за все, варто зазначити, що у піст не можна голодати, адже це може зашкодити здоров’ю.

Найсуворіші дні посту — перші чотири, а також останній тиждень перед Великоднем. У ці дні не можна вживати м'ясні та рибні страви, яйця, молочні продукти, солодке, алкоголь. У несуворі дні в суботу та неділю можна вживати рибу та їжу, приготовану на рослинній олії.

Також вживання риби та рослинної олії дозволяється на 2, 3, 5, і 6 тижні Великого посту в понеділок, вівторок і четвер. На 1, 4 і 7 тижні в понеділок, середу і п'ятницю раціон харчування має складатися з хліба, води, овочів, фруктів, компоту, у вівторок і четвер дозволяється вживати гарячу їжу без олії.

Особливу увагу під час посту варто приділити грибам. У цьому продукті міститься велика кількість білка, вітамінів, макро- та мікроелементів.

Під час посту використовуйте побільше зелені та прянощів. Таким чином, ви урізноманітните свій пісний стіл і отримаєте додаткові корисні речовини, які дуже потрібні організму в цей період.

Що не можна їсти у піст

У Великий піст потрібно відмовитися від таких продуктів:

  • м'яса і страв з його вмістом;
  • молочних продуктів, включно з сиром і сиром, а також продуктів, які виробляються з їх використанням (булочки, морозиво, солодощі);
  • яєць;
  • алкогольних напоїв.

Їжу рекомендується варити, готувати на пару або на грилі, з мінімальною кількістю прянощів, солі та цукру.

Кому не можна поститися

Від поста варто утриматися вагітним та жінкам, що годують груддю, хворим, а також тим, хто зайнятий важкою фізичною працею або з якихось причин не може забезпечити себе постійною їжею. Також не бажано, щоб постилися діти.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA розповідало про те, яке церковне свято 13 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності