• Головна
  • Лайфстайл
  • Чому людям не подобається власний ніс, і як це пов’язано із матір’ю: відповідь вчених

Чому людям не подобається власний ніс, і як це пов’язано із матір’ю: відповідь вчених

Чому людям не подобається власний ніс, і як це пов’язано із матір’ю: відповідь вчених

Форма обличчя дітей може свідчити про проблеми зі здоров’ям і розвитком

Голандські дослідники втановили, що вживання алкоголю за кілька місяців до вагітності може змінити форму обличчя вашої дитини.

Про це пише Daily Mail.

Голландські дослідники використовували ШІ для аналізу 3D-зображень облич дітей у віці 9 і 13 років.

Інформація про вживання алкоголю їхніми матерями була зібрана роками раніше в анкетах, які жінки заповнювали під час ранньої, середньої та пізньої вагітності.

Команда з медичного центру Erasmus у Роттердамі виявила зв’язок між впливом алкоголю за три місяці до вагітності та формою обличчя. Дослідження показує, що діти, матері яких вживали всього один маленький келих вина на тиждень до того, як завагітніли, частіше мали задертий кінчик носа, укорочений ніс або вивернуте підборіддя.

Чим більше матері пили, тим більшими були зміни.

Діти жінок, які продовжували пити в невеликих кількостях під час вагітності, з більшою ймовірністю матимуть змінені риси обличчя.

Результати, опубліковані в журналі Human Reproduction, стосувалися для дітей у віці дев'яти років. Однак жодного істотного зв’язку не було виявлено, коли дітям виповнилося 13 років.

Зазначається, що інші фактори навколишнього середовища або моделі росту можуть зменшити або приховати зміни, коли діти стають старшими.

Автори сказали, що їхні висновки важливі, оскільки форма обличчя дітей може свідчити про проблеми зі здоров’ям і розвитком.

«Важливо підкреслити, що не існує встановленого безпечного рівня споживання алкоголю під час вагітності. Бажано припинити вживання алкоголю ще до зачаття, щоб забезпечити оптимальні результати для здоров’я як матері, так і плоду, що розвивається», — сказав професор Геннадій Рощупкін, який керував дослідженням.

Нагадаємо, навіть пів чашки кави, випитої щодня під час вагітності, може зменшити зріст дитини майже на дюйм до моменту, коли вона піде в початкову школу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності