День холостяка: які переваги та недоліки самотності

День холостяка: які переваги та недоліки самотності

Деякі люди спеціально обирають самотність, адже в такому разі вони можуть робити те, що їм подобається, але в жінок та чоловіків ці поняття різняться

15 лютого у світі відзначається День холостяка або День поінформованості про самотніх людей. Це неофіційне свято, яке відзначають самотні люди. Ймовірно, воно чимось протилежне Дню святого Валентина, але все ж таки має позитивний відтінок. Детальніше про це свято та переваги й недоліки життя у самотності читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Звідки пішла традиція святкувати День холостяка

За деякими припущеннями, ідея цього свята належить одному зі студентів Університету штату Міссісіпі. Ці лютневі заходи у другій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Водночас День холостяка або День поінформованості про самотніх людей (Singles Appreciation Day) проводять не лише у США, а й у Великій Британії, Китаї (11 листопада) тощо. Так, за деякими даними, у Сполучених Штатах ініціативи та цілеспрямовані заходи на цю тему розпочалися ще з 1999 року.

Чому люди обирають самотність

Деякі люди спеціально обирають самотність, адже в такому разі вони можуть робити те, що їм подобається. Але в жінок та чоловіків ці поняття різняться. Так, вчені з Університету Нікосії у Кіпрі провели дослідження, щоб з'ясувати, чому більше людей, ніж будь-коли, вважають за краще залишатися самотніми. Для цього вони залучили понад 600 респондентів як жінок, так і чоловіків. Дослідження показало, що головними причинами, через які деякі люди вважають за краще бути самотніми, а не перебувати у стосунках, є можливість мати більше часу для себе, зосередитися на своїх цілях та приймати власні рішення, пише Daily Mail.

Так, зараз все більше людей воліють не одружуватися, а залишатися вільними. Це пов'язано як із труднощами під час вибору ідеального партнера, так і з прагненням приймати рішення незалежно від думки іншої людини. Тобто одним із факторів є те, що люди хочуть робити те, що їм подобається.

Зокрема, вчені попросили респондентів визначити найважливіші переваги самотнього життя, а потім розставити в порядку пріоритетності. Жінки назвали серед важливих факторів те, що у них більше душевного спокою, у їхньому житті менше сварок, а ще вони не такі вразливі перед чоловіками, які можуть завдати їм фізичної шкоди. Також для жінок найбільшою перевагою є те, що вони можуть зосередитися на кар'єрі та швидше досягати поставленої мети.

Натомість багато чоловіків також назвали свободу дій однією з головних причин, через яку вони уникають одруження. Але якщо жінкам важливий душевний спокій, то чоловікам, як виявилося, важливим є те, що у них є більше можливостей для флірту. А це, зі свого боку, дозволяє вступати в часті, але нетривалі стосунки. Хоча серед одиноких жінок деякі також обрали цей фактор.

Важливим висновком дослідження стало те, що чим старші люди стають, тим більше у них причин не одружуватися, оскільки ці люди вже є сформованими особистостями зі своїм світоглядом. І це не залежить від статі. Ще однією причиною того, що деякі уникають серйозних стосунків, вчені назвали те, що людям іноді важко збудувати нормальні стосунки. Тому самотнє життя без супутніх проблем для них привабливіше.

Переваги самотності

Самотній спосіб життя зазвичай сприймається як щось протиприродне людській природі, що у чомусь заслуговує на засудження. Зокрема, близькі люди та оточуючі часто нагадують про необхідність побудови особистого життя. Але можна подивитись на ситуацію із зворотного боку, і йдеться зовсім не йде про виправдання такого способу життя заради самозаспокоєння. Є чимало досліджень, які стверджують про наявність корисних ефектів від самотності, причому про більшість із них зовсім не знає широка аудиторія.

Здорове соціальне життя. Бути без відносин зовсім не означає, що потрібно повністю виключати друзів із життя. Щобільше, вільний статус дає значно більше можливостей для активного соціального життя. Відсутній тягар родини з усіма турботами, обов'язками, що вже саме по собі є істотною перевагою. Ті ж дослідження показують, що люди у парах приділяють менше часу дозвіллю з друзями та знайомими. У міру входження у сімейне життя ця тенденція посилюється — вже самі подружжя дедалі менше відчувають потребу у проведенні часу поза домівкою.

Підтримання оптимальної фізичної форми. Знову йдеться про недоліки сімейного життя, у якому з часом партнери втрачають мотивацію стежити за собою і розслабляються. Це особливо позначається на фізичній формі. Водночас психологи відзначають, що людина без пари на підсвідомому рівні готова до пошуків другої половинки й кожна зустріч із протилежною статтю сприймається як акт самопрезентації. Очевидно, що кожен потенційний партнер бажає виглядати якомога краще. І навіть якщо відкинути чинник підсвідомого пошуку кохання, в одинака більше часу на себе, свої хобі, захоплення і заняття спортом.

Нижчий рівень вживання алкоголю. Будь-який спосіб життя може штовхати до регулярних зустрічей у компаніях із вживанням міцних напоїв. Але у випадку із самотньою людиною такі зустрічі проходять не настільки часто. Статистика ж свідчить, що саме у парах люди випивають набагато більше.

Підвищуються шанси змінити роботу. У такому випадку діє цілий комплекс факторів. Головний з них полягає у високій фінансовій гнучкості. Самотня людина не пов'язана фінансовими зобов'язаннями з родиною або другою половинкою. Вона самостійно забезпечує себе, а це набагато легше робити у матеріальному відношенні. Відповідно, у такої людини менше ризиків під час звільнення з роботи, яка її не влаштовує. Вона може більше часу займатися пошуками найбільш доречної для неї вакансії, при тому що і спектр можливостей вибору буде набагато ширший.

Міцніший сон. Вільна людина має у своєму розпорядженні більший резерв часу, що дозволяє їй виробляти оптимальний розпорядок дня, у якому є місце і для роботи, і для повноцінного відпочинку. Крім того, фахівці вказують на цілком приземлені причини більш міцного сну в одинаків. Їм просто ніхто не заважає і не змушує підлаштовуватися, плануючи свій відпочинок. Подружні пари у більшості випадків відчувають дискомфорт під час сну удвох, фізично заважаючи одне одному. Наприклад, перешкодою може стати й банальне хропіння, і перетягування ковдри, і походи до холодильника серед ночі.

Більше фінансових можливостей. Крім плюсів, які дає самотність для зміни роботи за рахунок фінансів, відкривається безліч можливостей для найрізноманітніших покупок та інвестицій. Значна частина витрат, які є звичайною справою у родинах, просто виключається. Збережені ж резерви можуть витрачатися лише на власні інтереси.

Недоліки самотності

Відсутність сімейного побуту. Самотність рівною мірою негативно впливає на довголіття і чоловіків, і жінок, так само як і куріння. Поки незрозуміло, чому самотність настільки згубна для здоров'я. Але передбачається, що самотні часто пропускають прийоми їжі, наприклад, сніданки, і більше працюють, тому що у них немає партнера, якому хотілося б приділяти більше часу, та поділитися з ним найсокровеннішим.

Діти. Діти в шлюбі теж перебувають під впливом стабілізуючого фактору, в той час, як самотні люди частіше йдуть на ризик.

Недовіра до людей. Людина, яка стала самотньою через те, що її якось образили, починає думати, що з нею вчинять так і потім.

Відхід у себе. Самотні люди поступово стають ще самотнішими, коли йдуть у себе, відмовляються від друзів та близьких.

Зниження самооцінки. Людина, яка постійно проводить час у роздумах, а тому їй часто властиво занизити собі самооцінку аналізом ситуації.

Як можна позбутися самотності

Виберіть об'єкт для допомоги. Усвідомлення того, що ви потрібні комусь - потужний стимул. Все одно, над ким ви візьмете шефство. Важливо, щоб у вас був об'єкт, який ви можете опікати, який дійсно потребує вашої турботи. Але важливо, щоб подібна опіка була не «зобов'язалівкою», а тими обов'язками, які ви взяли на себе добровільно.

Короткі контакти з оточуючими. Здається, що це такі дрібниці: пара слів з колегами під час обідньої перерви, короткі вітання перед початком тренування в фітнес-клубі, нічого не значуща розмова з продавцями у магазині. Однак такі швидкоплинні контакти теж є тими передавачами енергії та позитиву, які допоможуть вам відчути, що ви перебуваєте серед людей, взаємодієте з ними.

Повноцінний сон. Коли ви недостатньо або погано спите, то відчуваєте себе виснаженими, ваш організм не виробляє достатньої кількості гормонів радості – і, як результат, ви відчуваєте себе нещасними. А коли ми нещасні, нам не дуже хочеться спілкуватися з оточуючими, а хочеться кудись прилягти й поспати. Отже, звичка висипатися дуже важлива в боротьбі з самотністю.

Відкиньте критичність. Самотність може змусити людину бути заздрісною і надто критичною стосовно оточуючих, особливо до тих, хто здається самодостатнім і щасливим. Відстежуйте свої емоції в той момент, коли ви спілкуєтеся з іншими людьми, і якщо помічаєте, що ви заздрите, чіпляєтеся до слів або критикуєте, попрацюйте над собою, щоб позбавитись цих почуттів.

Знайдіть собі хобі. Знаходьте найрізноманітніші способи, аби тішити себе – тоді вас перестане переслідувати гнітюче відчуття самотності.

Нагадаємо, війна розділила багато закоханих пар і сімей: або ж чоловік пішов захищати Україну на фронті, або ж дружина виїхала за кордон, рятуючись від війни. Обидві ситуації мають різну емоційну складову, але однаково потребують роботи над зміцненням стосунків. Тож LVIV.MEDIA поспілкувалося про досвід стосунків на відстані під час війни з парою, що опинилася в такій ситуації, а також з психологинею, яка дала кілька порад, які допоможуть зберегти стосунки у таких умовах. Детальніше про це читайте тут.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності