• Головна
  • Лайфстайл
  • Язичницьке свято, чи християнське: звідки пішла традиція святкувати День святого Валентина

Язичницьке свято, чи християнське: звідки пішла традиція святкувати День святого Валентина

Язичницьке свято, чи християнське: звідки пішла традиція святкувати День святого Валентина

Найдавніша історія походження Дня святого Валентина — це язичницьке свято Луперкалій. Саме з нього християни могли скопіювати модель сучасного свята

День святого Валентина - це день кохання. Зазвичай 14 лютого закохані вітають свою другу половинку подарунками: листівки, шоколадні сердечка та червоні троянди — усе це є основними елементами щорічної традиції, які легко знайти будь-де.

Про це пише National Geographic.

Однак те, як з’явилося це свято, залишається загадкою, адже деталі з часом втрачаються й змінюються. Відтак це свято не тільки має різні історії про походження, але й принаймні двох різних святих.

День святого Валентина – язичницьке свято?

Найдавніша історія походження Дня святого Валентина — це язичницьке свято Луперкалій. Споконвіку в середині лютого свято прославляє родючість. Тоді чоловіки роздягалися догола й приносили в жертву козу та собаку. Потім хлопчики брали смужки шкури з принесених у жертву тварин й використовували їх, щоб обв’язати ними молодих жінок, щоб сприяти родючості.

Луперкалії були популярними й одними з небагатьох язичницьких свят, які все ще відзначалися через 150 років після легалізації християнства в Римській імперії. Але коли Папа Геласій прийшов до влади наприкінці V століття, він поклав край Луперкаліям. Незабаром після цього католицька церква оголосила 14 лютого днем ​​свят на честь святого мученика Валентина.

За словами Ноеля Ленскі, історика з Університету Колорадо в Боулдері, Луперкалія була «очевидно дуже популярною річчю навіть у середовищі, де християни намагалися її закрити».

«Тож є підстави думати, що християни могли натомість сказати: гаразд, ми просто назвемо це християнським святом», — сказав він.

Згадки Дня святого Валентина у літературі

За деякими припущеннями, справжнє походження Дня Святого Валентина відбулося лише через тисячу років. Джек Оруч, професор Канзаського університету, стверджує, що поет Джеффрі Чосер був першою людиною, яка пов’язала День святого Валентина з романтикою у своїй поемі The Parlement of Foules.

Оруч припускає, що Чосер міг пов’язати День Святого Валентина з романтикою більш-менш випадково — День Святого Валентина це приблизний час, коли європейські птахи починають спаровуватися. Пізніші поети, зокрема Шекспір, наслідували приклад Чосера й допомогли створити романтичні конотації, які ми маємо сьогодні.

Ким був святий Валентин

За деякими оцінками, існує понад 10 800 святих, з яких понад 30 Валентинів. Втім два Валентини виділяються як ймовірні особи, на честь яких могли назвати це свят, але жоден не займався справами серця. Зазначається, що обидва Валентини були мучениками, страченими римським імператором Клавдієм у третьому столітті. Вони померли 14 лютого, хоча з різницею в роки.

Перший Валентин був священником, який був заарештований під час римських гонінь на християн. Поставши перед імператором, Валентин відмовився зректися віри та в якості покарання був поміщений під домашній арешт. Голова дому, який тримав Валентина, закликав священника показати справжню силу Бога. Незабаром Валентин повернув зір молодій сліпій дівчині, і весь будинок навернувся. Коли ж звістка про диво та навернення дійшла до імператора, Валентина стратили.

Другий священник, єпископ Тернійський Валентин, також був чудотворцем. Відомий своєю здатністю зцілювати фізичні вади, учений послав до єпископа зцілити його єдиного сина, який не міг говорити та випрямити своє тіло. Після нічної молитви єпископ зцілив хлопчика, і сім’я разом із відвідувачами вчених навернулася до християнства. Незабаром єпископа заарештували за чудеса. Він відмовився прийняти язичництво, тож його обезголовили.

Чи всі святкують День святого Валентина

Сьогодні більшість закоханих обмінюються подарунками, такими як цукерки, прикраси, квіти та листівки на День святого Валентина.

Натомість перша листівка до Дня Святого Валентина датується 1415 роком, коли герцог Орлеанський надіслав листівку своїй дружині, коли він був ув'язненим у лондонському Тауері. А у Сполучених Штатах листівки до Дня Святого Валентина не були популярні до війни за незалежність. Лише на початку 1900-х років почалося масове виробництво листівок до свята.

Попри те, що День Святого Валентина набирає всесвітньої популярності, його все ще не відзначають в таких країнах, як Індонезія, Саудівська Аравія та Малайзія – у більшості з цих країн свято суперечить аспектам їхньої релігії. Однак деякі країни протистоять Дню святого Валентина з політичних причин. Наприклад в Індії деякі консервативні політичні партії виступають проти Дня святого Валентина, оскільки вважають, що це свято пропагує західні цінності.

Нагадаємо, Львів — одне з найбільш романтичних та атмосферних міст України у будь-яку пору. З наближенням Дня Святого Валентина 14 лютого актуалізується питання — куди піти на побачення у Львові. Тож LVIV.MEDIA ділиться актуальною у 2023 році добіркою з місць, куди можна піти на побачення у Львові у День закоханих.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності