• Головна
  • Лайфстайл
  • Як безпечно користуватися пальниками та акумуляторами у квартирі: поради для збереження життя

Як безпечно користуватися пальниками та акумуляторами у квартирі: поради для збереження життя

Як безпечно користуватися пальниками та акумуляторами у квартирі: поради для збереження життя

Головне правило використання приладів — слідкувати, аби вони не перегрівалися

Через відсутність електроенергії багато львів’ян перейшли на альтернативні джерела живлення — акумулятори, стабілізатори напруги, туристичні пальники тощо. Проте все частіше у новинах з’являється інформація про те, що ці прилади вибухають та не тільки руйнують помешкання, а й наражають на небезпеку людей.

LVIV.MEDIA вирішило розповісти, як правильно користуватися альтернативними джерелами енергії в квартирі, аби це загрожувало життю.

Як користуватися пальниками у квартирі

Загалом розрізняють такі види пальників: газовий, бензиновий, спиртовий (у тому числі на сухому спирті) тощо. Проте найчастіше обирають якраз таки газовий пальник, через що і трапляються вибухи, які призводять до сильних травм. Недоліками переносних пальників є те, що їх не рекомендують використовувати у квартирі, а ще вони не підходять для великого посуду.

Та якщо ви все ж наважились користуватися пальником у квартирі, обов’язково для цього включайте витяжку. Крім того, не варто це робити у приміщенні менш ніж 15 кв.м. Добре, якщо є змога робити це на балконі без скла чи на веранді.

Крім того, перед використанням балону зверніть увагу на його цілісність. Витікання газу можна виявити за допомогою мильного розчину. Не зайвим буде купити порошковий вогнегасник.

Як уникнути вибуху акумулятора

Найчастіше як альтернативне джерело струму використовують саморобні зарядні станції з автомобільних акумуляторів. Вони виділяють вибухонебезпечний газ — водень, тож можуть вибухнути. Аби така конструкція прослужила довго, варто слідкувати за кількістю заряду акумулятора, а саме:

  • акумулятор не повинен постійно бути розрядженим або перезарядженим;
  • декілька разів на місяць його потрібно заряджати до 100%;
  • заряджати АКБ варто не надмірними струмами, це скорочує його термін експлуатації.

Крім того, треба слідкувати, аби акумулятор не перегрівався, оптимальна температура використання — 20-25°C. За температури 35°C ресурс акумулятора зменшується в два рази. Також заборонено поруч з АКБ курити чи розводити вогонь.

Вибухати можуть навіть LED-ліхтарі

Здавалося б, що ліхтарі є абсолютно безпечними приладами, проте і вони можуть вибухати. Наприклад, 8 лютого такий випадок зафіксували у Львові, через інцидент постраждала жінка ледь не лишилася без ока.

Під час використання альтернативних джерел освітлення варто пам’ятати, що убезпечити себе можна, якщо купляти лише перевірену продукцію. Також важливо слідкувати за станом акумулятора у ліхтарику — не перезаряджати її та не лишати на зарядці на ніч, це може стати причиною вибуху. Він може бути теплим, але не гарячим.

Треба слідкувати за тим, аби ліхтар не падав, важливо не допускати й потрапляння вологи всередину корпуса.

Нагадаємо, 7 лютого у Львові внаслідок неправильної експлуатації туристичного газового пальника стався вибух.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності