Що посіяти у лютому на розсаду: перелік культур та поради

Що посіяти у лютому на розсаду: перелік культур та поради

Ранній посів підходить не всім типам рослин й може негативно вплинути на їх розвиток

Лютий — останній місяць зими та вдалий період для розсади. Адже саме в останній місяць зими приходить час посіву розсади багатьох квітів та овочевих культур з тривалим вегетаційним періодом. Відтак для всіх видів рослин необхідно чітко дотримуватися рекомендованих термінів посіву.

Детальніше про те, що треба сіяти в лютому й на які особливості ранньої посадки слід звернути особливу увагу, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.      

Особливості посадки рослин в лютому

Лютнева посівна насіння нічим не відрізняється від більш пізньої посадки. Однак, завдяки такому ранньому початку дачного сезону, ви отримаєте максимальну врожайність овочевих культур і продовжите термін життя квітучих рослин, вирощуваних на своїй дачній ділянці.

Та ранній посів підходить не всім типам рослин й може негативно вплинути на їх розвиток. Тому для того, щоб розсада овочів в лютому принесла успіх, слід дотримуватися деяких простих правил:

  • потрібно розуміти, що треба садити в лютому, а що слід відкласти на наступний місяць з більш тривалим світловим днем ​​і сприятливими погодними умовами. Тому ретельно вивчіть рекомендації до посіву кожної культури, яку плануєте посадити;
  • враховуйте клімат, адже лютнева розсада буде готова до пересадки у відкритий грунт наприкінці квітня – початку травня. Якщо до цього часу в вашому регіоні холод ще не відступає, то слід відкласти посівну на більш відповідний час;
  • звірка з місячним посівним календарем також сприяє врожайного сезону, тож намагайтеся уникати несприятливих для сівби днів й звірятися з датами посадки кожної культури.

Що можна сіяти в лютому на розсаду

Висадка насіння проводиться для ряду культур, які відрізняються своїми особливостями розвитку, зокрема:

  • теплолюбну розсаду з довгим періодом вегетації;
  • багаторічні рослини з тривалим терміном формування бульб;
  • культури, що відрізняються довготривалими сходами;
  • однорічні овочі з тривалим вегетативним терміном.

Та перш за все в лютому потрібно сіяти розсаду в попередньо підготовлений ґрунт – для цього заздалегідь вносять його в опалювальне приміщення для прогріву. Натомість розсаду обов’язково потрібно вибирати в перевірених магазинах, адже тільки якісний посівний матеріал дасть можливість точно позначити період вегетації.

Овочі, які слід садити в лютому  

Високорослі сорти помідорів. Вегетаційний період таких томатів займає від 100 до 140 днів, а розсада буде готова до пересадки в ґрунт через 60 днів з моменту проростання насіння.

Баклажани. Вегетаційний термін баклажанів - 100-150 днів. З огляду на чутливій кореневої системи, насіння бажано сіяти в розсадні касети або спеціально підготовлену ємність – пластиковий стакан, баночку тощо. Час від посіву до висадки в ґрунт - 60 днів.

Солодкий перець. Для того, щоб розсада перцю була готова до висадки на ділянку, потрібно від 60 до 80 днів. Також щоб насіння перцю зійшло вчасно, йому необхідний частий полив та дотримання температурного режиму – 25-30 градусів. 

Селера. Овоч з дуже тривалим періодом дозрівання – до 200 днів у пізніх сортів. Культура стійка до холоду, тому висаджувати в ґрунт можна відразу, як тільки розсада буде готова.

Деякі ранні сорти огірків. Посів огірків в лютому підходить тільки для регіонів з теплим кліматом, тому що висаджувати розсаду в ґрунт доведеться на 4-5 тиждень після посівної.

Лук-порей. Як і селера стійка до заморозків культура з тривалим вегетаційним циклом. З огляду на хорошу морозостійкість, починати висаджувати в ґрунт можна вже на початку квітня.

Садова суниця. Термін сходів насіння становить 3-4 тижні. Розсада посіяної в лютому суниці буде готова до висадки на початку травня.

Водночас висіваючи насіння овочів в лютому, потрібно готуватися до особливого догляду, адже культури страждають від нестачі сонячного проміння та тепла. Тому:

  1. Контролюйте, щоб рослини не витягувалися в цей термін. Зазвичай це відбувається через неякісне освітлення. Розсаді необхідні лампи досвітки, тільки не нахиляйте їх занадто низько. Якщо міркувати про тривалість, то любителі денного освітлення — томати, яким потрібно до 17 годин підсвічування в день, а от солодкий перець і баклажани готові «вкластися» в 13 годин. Якщо є прилад, який вимірює ступінь освітленості, це добре. В іншому випадку спирайтеся на показник 6000 люкс.
  2. Температура ґрунту повинна бути різною для кожного окремо взятого овоча. Частина з них не ростуть нижче 15ºC. Тому багато, особливо теплолюбні рослини, просто загинуть в такому середовищі.
  3. Слідкуйте за станом розсади; у ранній період закладаються сприятливі обставини для появи чорної ніжки та інших хвороб у сходів.

Які квіти слід садити на розсаду в лютому

Хризантема. Багаторічна квітка, підготовка розсади якої становить близько 2 місяців. Хризантеми розпускаються до кінця літа й квітнуть до самих холодів.

Лобелія. Посаджена в кінці лютого квітка починає цвісти в червні й буде радувати вас все літо. Перших сходів слід очікувати через 1-2 тижні.

Гвоздика Шабо. Насіння слід садити в другу декаду лютого, а сходи з'являються на 4-7 день. Своє цвітіння гвоздика починає через 5 місяців після посівної.

Віола. Віола раннього посіву зацвітає в перші дні літа. Для правильного росту розсаду слід зберігати в добре освітленому та прохолодному місці.

Петунія. Квітка яка не боїться заморозків та цвіте з червня до самого настання зими. Перші паростки петунії сходять на 10 день після посіву.

Дельфініум. Багаторічна рослина з красивими квітками. Насіння заглиблюються в землю не більше ніж на 3 мм. Перші сходи слід очікувати у період від тижня до місяця. Цвісти в повну силу дельфініум починає лише на другий рік після посадки.

Маргаритка. Посів квітів в лютому дозволить рослині зацвісти вже восени. Однак якщо літо буде посушливим, рослина може повністю не розкрити свій потенціал цвітіння.

Нагадаємо, на території майбутнього транспортного хабу на перехресті вул. Бандери — Чупринки висадили 11 груш. Погодні умови дозволили садити дерева взимку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності