Топ-5 найруйнівніших та найкривавіших землетрусів в історії (фото)

Топ-5 найруйнівніших та найкривавіших землетрусів в історії (фото)

Найбільш трагічним за всю історію виявився землетрус в Індійському океані

Нещодавно неподалік кордону із Сирією, на південному сході Туреччини стався надзвичайно сильний землетрус, який забрав життя понад 4200 людей.

У зв’язку з цим, LVIV.MEDIA розповідає про найбільш небезпечні землетруси за всю історію людства та до чого вони призвели.

Великий чилійський землетрус

Найпотужніший землетрус в історії людства відбувся у 1960 році в Чилі. За різними оцінками, його інтенсивність за шкалою Ріхтера становить від 9,3 до 9,5 балів. Кількість жертв склала близько 6 тис. осіб, більшість людей загинула від цунамі. Проте на цьому стихійні лиха не закінчились. Вже через два дні після землетрусу почалося виверження вулкана Кордон Кауйе. Землетрус зачепив не лише Чилі, а й сусідні території — острови Пасхи та Гавайські острови. Хвиля прокотилася Тихим океаном та навіть зачепила Японію.

Великий Аляскинський землетрус

Найсильніший землетрус у США та другий за потужністю за всю історію спостережень після Великого чилійського землетрусу. Відбувся у 1964 році, магнітудою 9,2 бала, землетрус сильно понівечів місто Анкоридж, величезний зсув засипав 75 будинків. Крім ще двох знищених міст, постраждала від землетрусу площа становила приблизно 130 тисяч квадратних кілометрів, але завдяки невеликій густоті населення в цих місцях, загинуло всього 9 осіб. Набагато серйозніші руйнування завдали п’ять цунамі, через що загинуло 122 людини. Наслідки цього землетрусу спостерігалися навіть на Кубі та в Пуерто-Рико.

Землетрус в Індійському океані

Цей землетрус оцінюють за шкалою Ріхтера у 9,0 балів. Стався він у 2004 році — хвилі цунамі піднялися подекуди до 15 метрів, внаслідок чого загинули 230-280 тис. осіб у 14 країнах. Серед жертв цунамі було понад 5 тисяч іноземних туристів. Загальна кількість жертв у постраждалих від цунамі країнах Азії і Африки точно не відома, однак, за різними даними, ця цифра становить приблизно 230 тисяч осіб. Економіці постраждалих країн стихійне лихо завдало шкоди в 10,7 млрд доларів.

Землетрус на Гаїті

У 2010 році на Гаїті стався один із найкривавіших землетрусів в історії. Епіцентр катаклізму стався на глибині 13 км. За даними ООН, під час нього загинуло від 250 тисяч до 300 тисяч осіб, ще понад мільйон людей лишилися без домівок. Збиток від природного катаклізму становив близько 9 мільярдів доларів, а 3 млн осіб залишились без питної води та їжі. Водночас після основного поштовху силою в 7 магнітуд за шкалою Ріхтера було зареєстровано ще близько 14 повторних поштовхів силою 5 балів, у тому числі 5,9 і 5,8 балів. До цього землетрус на Гаїті востаннє фіксували ще у 1751 році.

Землетрус на східному узбережжі Хонсю

Великий тохокуський землетрус силою у 9,0-9,1 балів стався в Японії у 2011 році. Згідно з даними поліції Японії, щонайменше 2 тисячі осіб потонули тільки в префектурі Міяґі і близько 10 тисяч пропали безвісти в результаті землетрусу і цунамі. Тільки в Сендаї загинуло щонайменше 200-300 осіб. Також змило корабель з 80 портовими вантажниками, коли цунамі вдарило по північно-східному узбережжю Японії. У префектурі Міяґі зійшов із рейок пасажирський потяг. Ще близько 100 тис. 300 будинків у країні зруйновані стихією повністю або частково.

Водночас в Україні найпотужніші землетруси, які відчули в Україні, були 1977-го, 1981-го з магнітудою 7 балів і більше. А найпотужнішим вважається землетрус, що стався 4 березня 1977 року, який тривав менше хвилини. Підземні поштовхи тоді відчували не лише в Україні, а й на великій території Східно-Європейської рівнини.

Додамо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, що таке землетрус, як розпізнати його наближення та як себе поводити під час поштовхів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності