• Головна
  • Лайфстайл
  • Як обрати свічку на випадок відключень світла: які з них горять довше, а коштують дешевше

Як обрати свічку на випадок відключень світла: які з них горять довше, а коштують дешевше

Свічка
Фото: pexels

Розповідаємо поради, які допоможуть обрати свічку відповідно до бюджету та зробити тривалішим час її горіння

В Україні, та на Львівщині зокрема, тривають аварійні та планові відключення світла. На випадок відключення електроенергії надійним та доволі бюджетним джерелом освітлення можуть стати свічки. LVIV.MEDIA розповідає, якими свічки бувають та на що слід звернути увагу під час їх вибору.

Якими свічки бувають

Найпоширенішими є воскові, стеаринові, парафінові та гелеві свічки.

Воскові свічки є найбільш екологічними та безпечними, адже їх виготовляють ​з натурального бджолиного воску. Такі свічки горять без кіптяви та різкого запаху, мають приємний медовий аромат. Найменші з них можуть горіти близько години. Однак коштують воскові свічки дорожче через вартість сировини.

Разом з тим серед воскових свічок виділяють ще стеаринові, тобто такі, що виготовляють із рослинного воску. Для виробництва стеаринових свічок можуть використовувати рослинні олії — пальмову, соєву, кокосову. Такі свічки відрізняються матовістю, а також при горінні виділяють концентрований аромат. Найменші свічки із рослинного воску горять до 45 хвилин.

Парафінові свічки ж роблять з матеріалу, який є продуктом перероблення нафти. Він має неприємний запах, тому для виготовлення свічок парафін очищують та ароматизують. Такі свічки можуть давати доволі багато кіптяви, якщо парафін очистили погано. Також найменші з них горять зовсім недовго — орієнтовно пів години. Натомість перевагою таких свічок є низька вартість.

Водночас гелеві свічки є більш безпечною альтернативою парафіновим, бо їх виробляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Однак ці свічки мають свої недоліки — у них часто додають декоративні наповнювачі, які під час горіння можуть виділяти неприємний запах та легко спалахують. Горять же ці свічки, залежно від розміру, близько 4 годин.

Яку свічку краще обрати на час відключень світла

Кожний вид свічок може стати у пригоді на випадок вимкнення світла. При виборі ж свічки варто враховувати ціну, якість матеріалу так час горіння.

Так, парафінова свічка коштуватиме вам найдешевше та знайти її буде найлегше. Водночас вона даватиме найменш яскраве світло, виділятиме кіптяву та матиме найменший час горіння.

Воскова ж свічка буде екологічною, забезпечить рівне і яскраве світло, приємний запах, а також горітиме довше. Однак коштуватиме вона вже дорожче.

Натомість стеаринова свічка не надто відрізнятиметься в ціні від воскової, горітиме майже так само довго, але залежно від матеріалу виготовлення може мати свої недоліки. До прикладу, свічки з пальмового воску горять практично без запаху, але доволі крихкі, а свічки з соєвого воску мають приємний запах, але під час горіння можуть стати рідкими. Щодо свічок з кокосового воску, вони мають дуже концентрований запах, не надто популярні, але горять довше.

Разом з тим гелеві свічки горітимуть довше за стеаринові чи парафінові. Однак її мінус у вартості — така свічка коштуватиме найдорожче з-поміж усіх інших.

Як зробити, щоб свічка горіла довше

Для того, щоб свічка горіла довше, її варто правильно використовувати. Для цього слід дотримуватися таких порад:

  • Не палити свічки кілька хвилин. Найкраще дати свічці горіти щонайменше пів години чи годину. Це допоможе уникнути утворення поглиблення навколо гніту. Таким чином свічка буде горіти більш рівномірно і довго.
  • Не задувати свічки. Адже у такому випадку гніт деякий час тліє й димить, що псує його. Гасити свічку краще спеціальним ковпаком.
  • Підрізати гніт перед кожним використанням. Таким чином свічка горітиме рівномірно, бо температура та висота полум’я не будуть надто високими.

Купувати ж свічки краще в спеціалізованих магазинах. Під час придбання також важливо звертати увагу на гніт. Він має розташовуватися точно в центрі та бути виготовленим з натурального матеріалу. Інакші варіанти свідчать про низьку якість виробу.

Нагадаємо, нещодавно LVIV.MEDIA розповідало, як обрати дрова в камін та де їх купити у Львові, адже у часи блекаутів камін не тільки створює затишну атмосферу в будинку, а й забезпечить домівку теплом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності