Річниця весілля: особливості дати та вибору подарунків

Річниця весілля: особливості дати та вибору подарунків

День одруження для багатьох є одним із найщасливіших у житті

Назва весіль, залежно від їх дати, має дуже глибоке коріння, адже колись люди набагато краще відчували природу й ототожнювали кожну особу з нею. Крім того, раніше люди більше вірили прикметами, яким їх навчали предки, й суворо дотримувалися їх.

Так, вважалося, що річниця весілля по роках відображає етапи, які проходять пари. Також назви річниць весіль по роках визначають й подарунки, якими заведено обдаровувати подружжя. Крім того, деякі річниці весілля краще не святкувати, якщо, звичайно, ви не хочете спеціально перевірити свої відносини на міцність. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Перший рік весілля

Ситцеве або марлеве весілля. Перша річниця весілля по роках має свій символ — ситець. Це красива та яскрава тканина, але дуже тонка. Так і перший складний рік сімейного життя: відносини не втратили яскравості фарб, але вони ще дуже крихкі. Молоде подружжя пізнали одне одного, зіткнулися зі звичайними побутовими проблемами, подолали перші сімейні труднощі. Однак навіть маленька буря в океані життя може погасити ще слабкий вогник сімейного вогнища.

Відмінним подарунком до цієї річниці буде набір постільної білизни з ситцю, бавовни, атласу, шовку. Крім цього, подружжю дарують подушки, ковдри або навіть ліжко. Можна піднести й чисто символічний подарунок у вигляді ситцевих носових хустинок, фартуха або подушки в формі серця. Є й ще одна традиція першого року — молодята повинні випити пляшку шампанського, яка була прихована від дня їх одруження.

Другий рік весілля

Паперове весілля. 2 роки весілля були перевіркою на терпимість в молодій сім’ї. Нерідко до цього часу в сімействі з’являється малюк, тому подружжя повинні уважно ставитися один до одного. Папір в такому випадку — символ слабкості шлюбу, і тільки від подружжя залежить, чи зможуть вони зберегти свій поки ще крихкий союз.

На паперове весілля можна подарувати подружжю гарний сімейний фотоальбом в дорогій палітурці, хорошу книгу, квитки на театральну виставу або концерт.

Третій рік весілля

Пшеничне або шкіряне торжество. Сім’я стає все міцнішою, але відносини в ній продовжують змінюватися, як шкіра. Оскільки досі чоловік з дружиною не розлучилися, значить, вони навчилися гнучко ладнати один з одним. Адже шкіра міцніше ситцю (символу першого року сімейного життя), і її вже ніяк не можна порівняти з папером, що символізує другу річницю весілля.

До цієї річниці господиня пече з пшеничного борошна (символу трирічної річниці весілля) здобні короваї. Кращий подарунок на шкіряне весілля главі сімейства — дороге шкіряне портмоне, а жінці — гаманець. Крім цього, доречним презентом будуть красиві кришталеві вироби. Символіка цього дня пов’язана з природою, тому цілком доречно буде і відсвяткувати його, наприклад, на заміській дачі або на березі водойми.

П’ять років весілля

Дерев’яне весілля. Дерево — символ міцності шлюбу. Вважається, що якщо до цього часу він не розірвався, то шлюб вже має міцне коріння.

До цього свята належить дарувати дерев’яні вироби: шкатулки, ложки, посуд. Господар будинку може своїми руками виготовити якусь річ з деревини. Господиня ж, покриваючи її лаком, підтверджує свою поступливість в сімейних відносинах. Також деякі пари вирішують в цей день зробити символічне дійство — посадити дерево, яке з кожним роком буде зростати й міцніти, як і їх шлюб. Чудовий подарунок на дерев’яне весілля — красиві меблі: стіл, крісло, диван, ліжко.

Десять років весілля

Олов’яне або рожеве весілля. Десята річниця весілля по роках відзначається пишно і урочисто. У це свято чоловік повинен подарувати дружині такий же букет, який був на їх одруження. Крім цього, можна дарувати червоні троянди як символ любові, адже жінка пройшла так багато випробувань за ці роки, тож не боїться ні гострих шипів, ні інших життєвих перешкод. Доречний буде на цю річницю весілля подарований чоловіком букет з 11 троянд, 10 з яких — червоні, що символізують любов і відданість, а 1 — біла, яка підкреслює надію на подальше щасливе майбутнє.

Ця річниця весілля має ще одну назву — олов’яна, а цей метал гнучкий, але міцний. До такого свята гості можуть, наприклад, піднести дружині набір олов’яного посуду, а чоловікові — шахи з цього ж матеріалу. Існує повір’я, що чоловік та жінка в цей день повинні носити з собою олов’яну ложку, а на ніч покласти її під подушку, що обов’язково принесе щастя в будинок.

Двадцять років весілля

Фарфорове весілля. За ці роки пара створила вже міцну сім’ю, однак їм треба пам’ятати, що будь-який, навіть найщасливіший союз дуже крихкий, тому його треба берегти, піклуючись один про одного.

Річниця передбачає святковий стіл, сервірований посудом з фарфору, який символізує достаток сім’ї. Відзначаючи 20 років весілля, подружжя викидають старий посуд, а гості їм натомість дарують нові столові порцелянові вироби.

Двадцять п’ять років весілля

Срібне весілля. Благородний метал срібло — символ міцного сімейного союзу. В цей день в гості до подружжя приходять всі родичі та друзі. Чоловік і дружина обмінюються срібними кільцями, які потім носять разом з обручками. Подарунки подружжю до цієї ювілейної річниці повинні бути тільки срібними, і нехай вони будуть невеликими, але обов’язково з цього металу.

Тридцять років весілля

Перлове весілля. Цей камінь ніколи не тьмяніє і тому є символом ідеальних сімейних відносин. Відзначаючи 30 років весілля, чоловік дарує своїй дружині намисто з перлів. Таким чином він ніби просить вибачення за всі ті сльози-перлини, які по його волі, або мимовільно, були пролиті дружиною за всі минулі роки спільного життя. Кращий подарунок на перлове весілля — це нитка дорогих перлів, які гості можуть купити навіть спільно зібравши кошти на них.

Тридцять п’ять років весілля

Цей ювілей ще називають полотняним. Символ такої знаменної річниці — скатертина, що уособлює благополуччя, мир та домашній затишок. Ще одна назва свята — коралове весілля. Корали є символом довгого спільного життя та здоров’я. Спільне співіснування складається з безлічі днів, прожитих разом, що також, як корали складаються з міцних маленьких вапнякових квіточок. У цей день особливо прославляють господиню будинку, якій вдалося зберегти протягом усіх цих нелегких років тепло домашнього вогнища.

До цього ювілею подружжю заведено дарувати постільну білизну, плед або килим. Жінці дарують красиве коралове намисто, а чоловікові — лляну сорочку. Також є традиція, що напередодні свята і чоловік, і дружина йдуть ночувати до своїх батьків або друзів. При цьому кожен з подружжя повинен взяти з дому будь-яку річ, яка б нагадувала йому про другу половинку.

Сорок років весілля

Рубінове весілля. Рубін символізує полум’яну любов. Цей символ нагадує подружжю про почуття, які вони відчували один до одного, вирішуючи створити родину. Оскільки колір рубіна схожий на червону кров, то це свідоцтво того, що близькість подружжя вже стала кровною.

Чоловік в цей день може подарувати своїй коханій каблучку з цим символічним каменем. До цього дня можна піднести в дарунок ювілярам різні предмети для прикраси будинку або ж великий кошик фруктів.

Сорок п’ять років весілля

Сапфірове весілля. Цей камінь є символом вірності, щирості та міцності сім’ї. Найчастіше сапфірова прикраса може стати альтернативою традиційним обручкам. Вона може позбавити від важких думок, додасть сили для боротьби з хворобами та різними негараздами, освіжить почуття. Доречним подарунком до цієї дати стануть ювелірні прикраси з сапфірами. Також у цей день ювілярам дарують живі квіти в синьо-жовтих відтінках.

П’ятдесят років весілля

Золоте весілля. Піввіковий ювілей святкується особливо пишно та урочисто, адже дожити разом до такої дати судилося не всім парам. Золотим ювілярам, ​​які є прикладом того, як треба прожити сімейне життя, висловлюється особлива любов і повага.

Головний подарунок на золоте весілля — нові обручки для чоловіка і дружини, які даруються замість тих, яким виповнилося вже 50 років. Старі ж перетворюються в сімейну цінність та передаються у спадок холостим онукам і правнукам. Гостям не обов’язково підносити золоту коштовність, так, можна купити будь-який інший виріб, декорований позолотою. Нерідко в цей день влаштовують ще один обряд одруження.

Шістдесят років весілля

Діамантове весілля. Символом цієї дати є найтвердіший коштовний діамант, що символізує міцність сімейного союзу, який проіснував так довго. У цю річницю діти та онуки подружжя дарують їм прикраси з цим каменем. Однак таке ювелірна прикраса — дуже дорогий подарунок, тому цілком допустимо піднести молодятам будь-який потрібний в побуті предмет: кавоварку або праску, чайник або блендер.

Інші важливі дати

  • 65 років — Залізне весілля;
  • 70 років — Благодатне весілля;
  • 75 років — Коронне весілля;
  • 80 років — Дубове весілля;
  • 90 років — Гранітне весілля;
  • 100 років — дуже рідкісне Червоне або Платинове весілля. Рідко хто може похвалитися такими довгими взаєминами, проте такі дати теж існують.

Яка річниця весілля не відзначається

Водночас є річниці весілля, які згідно з традиціями не відзначаються. Зокрема:

  • 16 і 17 років весілля;
  • 19 років весілля;
  • 28 років весілля;
  • 32 і 33 роки;
  • 36 років;
  • 41-43 річниці весілля;
  • 51-54 роки весілля;
  • 56-59 річниці весілля;
  • 61-64 весільні річниці;
  • 66-67 років весілля;
  • 68-69 річниці.

Нагадаємо, сімʼї з дітьми зможуть подати заяви на отримання грошової допомоги від держави через «Дію».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності