Як та у чому зберігати освячену на Водохреща воду

Як та у чому зберігати освячену на Водохреща воду

Найкраще свята вода вдома зберігається в скляній тарі

Сьогодні, 19 січня, в Україні відзначають Хрещення Господнє. У народі це свято ще називають Йордан, або Водохреща. Традиційно українці йдуть до церкви, де набирають святу воду. Вважають, що вода на свято вважається свяченою та здатна очищати тіло та душу від хвороб чи гріхів.

Розповідаємо, скільки зберігати освячена вода та у чому її зберігати.

Правила зберігання святої води

Служителі церкви вкрай не рекомендують використовувати пластикову тару для святої води. Найкраще свята вода вдома зберігається в скляній тарі. Час від часу з бутлі або трилітрової банки воду відливають в меншу пляшку, щоб нею користуватися. Вважається, що не варто занадто часто відкривати ємність з водою або тримати її відкритою. Не можна використовувати ємності від спиртних напоїв. Зберігати святу воду вдома найкраще в затишному місці подалі від сторонніх очей і побутової техніки.

Якщо ж вода зіпсувалася, а це інколи трапляється, її потрібно вилити, але не в каналізацію. Краще полити цією водою рослину в горщику, дерево або вилити туди, де ніхто не ходить.

Як використовувати освячену воду

Немає чіткого регламенту використання свяченої води. Традиційно нею окроплюютьдля благословення людей, тварин, рослин, домівку або п’ють.

Приймати таку воду краще щодня натщесерце і з молитвою. В разі недуг воду можна й потрібно пити в будь-який час.

Додамо, вода, освячена 18 січня, нічим не відрізняється від води, освяченої 19 січня. Те, що освячують воду два рази, вийшло історично: перший — напередодні Хрещення в храмі, у Водохресний святвечір, тому що вже відбувається літургія. А другий — за звичаєм, адже тоді люди йшли освячувати живу воду — джерела, озера, річки, рубали в льоду ополонці, прикрашали їх, зводили мало не каплиці з льоду.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, що не можна робити на Водохреща.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності