• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчений розробив штучну матку, що здатна «виношувати» до 30 тисяч немовлят на рік

Вчений розробив штучну матку, що здатна «виношувати» до 30 тисяч немовлят на рік

Вчений розробив штучну матку, що здатна «виношувати» до 30 тисяч немовлят на рік

Концепцію запропонував берлінський вчений та біотехнолог Хашем Аль-Гайлі

У мережі з'явився концепт штучної матки EctoLife, за допомогою якої можна буде вирощувати до 30 тисяч дітей на рік. При цьому батьки будуть самі редагувати гени свого потомства. 

Концепцію запропонував берлінський вчений та біотехнолог Хашем Аль-Гайлі. 

Про це пише Metro.

За словами вченого, ці засоби дозволять безплідним парам зачати дитину і стати справжніми біологічними батьками.

Технологія дозволить майбутнім батькам провести генетичну інженерію ембріона перед тим, як імплантувати його в штучну утробу матері. Можна вибрати все: від кольору очей і волосся до сили, зросту й інтелекту. Також можна уникнути спадкових генетичних захворювань.

«EctoLife — це перше у світі обладнання для створення штучної матки, яке повністю живиться за рахунок відновлюваної енергії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 300 тисяч жінок помирають від ускладнень вагітності. Штучна матка EctoLife розроблена, щоб полегшити людські страждання та зменшити ймовірність кесаревого розтину», — зазначає вчений.

За словами Хашема, технологія також допоможе жінкам, яким хірургічно видалили матку через рак або інші ускладнення. Крім того, концепція покликана підтримати країни з демографічними проблемами, зокрема Японію, Болгарію, Південну Корею тощо.

Дослідник вважає, що технологія вже доступна, і тільки етичні обмеження стримують цю концепцію від втілення у реальність.

«Єдине, що залишилося, це створити прототип, поєднавши всі функції в одному пристрої. З точки зору часових рамок, це дійсно залежить від етичних принципів. Нині дослідження на людських ембріонах не допускаються довше 14 днів. Після 14 днів ембріони повинні бути знищені через етичні міркування. Якщо ці етичні обмеження буде послаблено, я даю 10-15 років, перш ніж EctoLife почне широко використовуватися всюди», — каже Хашем.

В оприлюдненому ролику на YouTube демонструються 75 добре обладнаних лабораторій, кожна з яких може вмістити до 400 штучних маток. Всього в лабораторіях можуть вирощувати до 30 000 немовлят на рік.

Капсули оснащені екраном, на якому в режимі реального часу відображаються дані про прогрес розвитку дитини. Відомості також можна переглядати через програму для смартфону.

Кожна капсула має датчики, які можуть контролювати життєво важливі показники дитини, включаючи серцебиття, температуру, артеріальний тиск, частоту дихання та насичення киснем.

Система на основі штучного інтелекту також відстежує фізичні особливості дитини та повідомляє про будь-які потенційні генетичні аномалії.

Оскільки вважається, що діти розпізнають мову та вивчають слова ще в утробі матері, капсули EctoLife мають внутрішні динаміки, які відтворюють широкий діапазон слів і музики. Додаток дозволяє вибрати список відтворення, який слухає дитина, і можливість співати їй безпосередньо, щоб познайомитися з голосом майбутніх батьків ще до народження.

Пакет Elite Package дає змогу провести генетичну інженерію ембріона перед імплантацією його в штучну утробу матері.

«Завдяки інструменту редагування генів CRISPR-Cas 9 ви можете редагувати будь-яку рису вашої дитини за допомогою широкого діапазону з понад 300 генів. Elite Package дозволяє вам налаштувати колір очей, колір волосся, тон шкіри, фізичну силу, зріст і рівень інтелекту малюка. Це також дозволяє виправити будь-які спадкові генетичні захворювання, які є частиною вашої сімейної історії, щоб дитина та її нащадки жили здоровим комфортним життям без генетичних захворювань», — каже вчений.

Нагадаємо, вчені Ліверпульського університету спростували уявлення про неандертальців як про примітивних істот, які харчувалися виключно сирим м’ясом та ягодами. Нове дослідження показало, що вони вміли готувати і навіть робили складні страви.  

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності