• Головна
  • Лайфстайл
  • Чому люди найчастіше хворіють в осінньо-зимовий період: дослідження вчених

Чому люди найчастіше хворіють в осінньо-зимовий період: дослідження вчених

Чому люди найчастіше хворіють в осінньо-зимовий період: дослідження вчених

На холоді слизова оболонка носа менш ефективно протидіє проникненню вірусів у клітини

Американські дослідники спробували пояснити, чому взимку люди частіше хворіють на респіраторні вірусні інфекції.

Про це йдеться у Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Із дослідів зрозуміло, що за зниження температури повітря клітини слизової оболонки носа виробляють майже наполовину менше позаклітинних пухирців із противірусною дією, ніж за кімнатної температури, через що збудникам легше інфікувати клітини носа.

Що вчені не знають про сезонність простуд?

Зазвичай в осінньо-зимовий період люди частіше хворіють гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ). Але причини цього неочевидні.

Досліди вказували на те, що холод та вологість роблять людський організм сприйнятливішим до інфікування, але точний механізм цього був невідомим. Дослідження науковців Гарвардської медичної школи та Північно-Східного університету дещо прояснює цю сезонну сприйнятливість.

Що нового дізналися про сезонність простуд?

Оскільки носова порожнина часто є першою, яка реагує на проникнення в тіло збудників ГРВІ, то вчені зосередилися на визначенні того, що відбувається з локальною імунною реакцією при зустрічі зі збудниками. Для цього, серед іншого, використали зразки слизової оболонки носа від людей, що проходили операцію у зв'язку з анатомічною непрохідністю носових шляхів.

Спершу досліди показали, що стимуляція чутливих до вірусів рецепторів TLR3 на епітеліальних клітинах слизової оболонки носа призводить до виділення в слиз великої кількості позаклітинних пухирців. Останні наповнені сполуками, що мають протимікробну дію (у тому числі проти випробуваних у дослідах трьох збудників звичайної застуди — коронавірусу ОС43 та двох груп риновірусів), і блокують інфекцію на 38-72 відсотки, у залежності від патогену.

Досліди показали, що при зниженні температури повітря від 23,3 до 4,4 градусів Цельсія температура в носовій порожнині падає на 4,7 градуси, тобто приблизно від 37 до 32 градусів Цельсія. Коли таке зниження температури відтворили у культурі людських тканин у пробірках, це суттєво порушило вироблення позаклітинних пухирців після стимуляції TLR3 (кількість пухирців зменшилася на 42%) і зменшило противірусну дію тих, що таки виробилися.

Тому на холоді слизова оболонка носової порожнини менш ефективно протидіє проникненню вірусів у клітини, що пояснює збільшення частоти ГРВІ в осінньо-зимовий сезон. Це знання планують використати для розроблення ефективних ліків, що посилюватимуть природний захист проти вірусів.

Нагадаємо, за тиждень, з 28 листопада до 4 грудня, у Львівській області зареєстрували 12 903 випадки гострих респіраторних вірусних інфекцій. Майже половина хворих — це діти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності