• Головна
  • Лайфстайл
  • Слухають Lady Gaga та Queen: щури здатні розрізняти ритм та реагувати на музику, як люди

Слухають Lady Gaga та Queen: щури здатні розрізняти ритм та реагувати на музику, як люди

Слухають Lady Gaga та Queen: щури здатні розрізняти ритм та реагувати на музику, як люди

Це перший звіт про вроджену синхронізацію ритму у тварин, яка не була досягнута за допомогою дресирування або впливу музики

Вчені виявили, що щури здатні хитати головою в такт музики та розрізняти ритм. Для цього дослідники з Токійського університету відтворили музику для 10 щурів, оснащених бездротовими акселерометрами для вимірювання руху їхньої голови.

Про це пише The New York Post.

Щурам включали Born This Way Леді Гаги, Another One Bites the Dust Queen, Сонату Моцарта для двох фортепіано ре мажор, Beat It Майкла Джексона та Sugar Maroon 5. Кожну з цих пісень вмикали на хвилину та програвали з чотирма різними швидкостями для 10 щурів і 20 людей. Дослідження показало, що як у щурів, так і у людей була найкраща синхронізація ритмів у діапазоні від 120 до 140 ударів на хвилину.

Під час експерименту вчені сподівалися з’ясувати, чи віддадуть перевагу дрібні тварини, такі як щури, швидшому ритму, ніж люди, вважаючи, що це корелюватиметься з такими фізичними факторами, як серцебиття та розмір тіла. Однак дослідження показало, що щури віддають перевагу ритму, близькому до 120 ударів на хвилину, як і люди.

«Щури, які демонструють вроджену — тобто без будь-якої підготовки чи попереднього впливу музики — синхронізацію ударів найбільш чітко в межах 120-140 ударів на хвилину, на які люди також демонструють найчіткішу синхронізацію ритмів», — розповів доцент Токійського університету Хірокадзу Такахаші.

Вчені також виявили, що і щури, і люди рухалися в такт пісні, зокрема різкіше рухали головою, коли музика прискорювалася.

«Наскільки нам відомо, це перший звіт про вроджену синхронізацію ритму у тварин, яка не була досягнута за допомогою дресирування або впливу музики. Далі я хотів би розкрити, як інші музичні властивості, такі як мелодія та гармонія, пов’язані з динамікою мозку. Мене також цікавить, як, чому і які механізми мозку створюють людські культурні поля, такі як образотворче мистецтво, музика, наука, технології та релігія. Це питання є ключем до розуміння того, як працює мозок. Крім того, як інженера, мене цікавить використання музики для щасливого життя», — сказав Такахаші.

Нагадаємо, проєкт від APOPO, бельгійської некомерційної організації, яка навчає тварин рятувати життя, оснащує щурів невеликими спеціалізованими рюкзаками, щоб допомогти командам швидкої допомоги шукати тих, хто вижив у різних надзвичайних ситуаціях.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності