Учені виявили акул, які світяться в темряві

Учені виявили акул, які світяться в темряві

Про кайтефінових акул (Dalatias licha) відомо ще з 18 століття, але лише в січні 2020 року вчені вперше побачили, як вони світяться в темряві. Це не єдині біолюмінесцентні акули — приблизно кожен 10-й вид має таку здатність, але акули довжиною до 1,8 метра є найбільшими з усіх знайдених.

Про це пише Тhe Guardian.

Жером Маллефе, біолог з Католицького університету Лувена в Бельгії, роками сподівався побачити сяючу акулу.

«Це був один із моїх святих Граалів — побачити цю велику акулу, що світиться», — каже він.

Мрія Жерома здійснилася за 1000 миль на схід від Нової Зеландії, на борту дослідницького рибальського судна, яке використовувало величезний комерційний трал для дослідження видів, що мешкають у сутінковій зоні, приблизно на 800 метрах на глибині.

Під час попередніх обстежень місцевості регулярно ловили повітряних акул, але Маллефет був першою людиною, яка обережно перенесла їх у затемнену кімнату. Коли світло вимкнули, він побачив, що тіла живих акул світяться синьо-зеленим світлом.

Менші види глибоководних акул використовують своє світло для виживання та спілкування між собою. У деяких на спині є шипи, які світяться, як світлові мечі, попереджаючи зловмисників, щоб не чіпали.

У багатьох акул світяться животи, які допомагають їм приховувати свої силуети від хижаків, які ховаються під ними в глибинах, зливаючись із синім світлом з поверхні.

Але повітряні акули такі великі, що їм не потрібно особливо турбуватися про те, щоб сховатися від інших хижаків.

Маллефет вважає, що їхня нижня сторона, що світиться, може освітлювати морське дно, допомагаючи їм полювати, і в той же час дозволяти їм підкрадатися до здобичі непомітно.

Кітефіни є одними із найповільніших з усіх акул. Їм знадобилося б більше 10 хвилин, щоб подолати 100 метрів. Ці великі повільні акули, ймовірно, ковзають навколо сутінкової зони та несподівано атакують здобич, яка лежить на дні.

«Так само, як кіт, який стрибає на мишу», — каже Маллефет.

Для випромінювання світла акули мають крихітні чашоподібні структури, які називаються фотофорами, розсіяними на їхній шкірі. У центрі кожної чашки знаходяться світловипромінювальні комірки, а лінза зверху спрямовує світло назовні. Біолюмінесценція у акул контролюється гормонами.

«Вони використовують принаймні два або три гормони, щоб викликати або уповільнити випромінювання світла», — каже Маллефет.

Це повільний процес, і акули можуть світитися протягом години або двох.

«Як тільки вони засвітяться, вони не можуть швидко змінитися», — каже він.

Одним із аспектів акулячої біолюмінесценції, який залишається нерозгаданим, є те, як саме вони виробляють світло. Багато тварин, що світяться, містять у своїх тілах симбіотичні бактерії, які діють як сяючі партнери, але в акулах їх не виявлено. Інші істоти, що світяться, виробляють хімічні речовини, які здійснюють реакції випромінювання світла.

В акул їх також важко відстежити.

«Це все ще загадка», — каже Маллефет.

Нагадаємо, вчені отримали фото- та відеодокази, які підтверджують теорію, що на акул полюють косатки. Світлини, зроблені з гелікоптера, і відеоматеріали, зняті з дрона, які були опубліковані у новій статті журналу Екологічного товариства Америки, надали перші прямі докази того, що косатки вбивають великих білих акул у Південній Африці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності