Вчені знайшли втрачені коштовності з гробниці Тутанхамона

Вчені знайшли втрачені коштовності з гробниці Тутанхамона

Гробницю Тутанхамона відкрили в 1922 році. І ось через 100 років деякі з прикрас, які, ймовірно, були там, знайшли в різних музеях. Є припущення, що їх незаконно вивіз свого часу Говард Картер. Згідно із законодавством Єгипту, всі ці прикраси належать державі.

Про це пише Live Science.

Як і коли британський археолог вивіз прикраси з країни, дізнатися вже не вдасться. На виставці в Луксорі, яка проходила з 4 до 6 листопада, професор єгиптології Марк Габольд зміг ідентифікувати втрачені артефакти. Спочатку він вивчав зображення скарбів з гробниці, а потім зміг знайти їх на аукціонах, які були проведені в різних музеях.

Дослідження вченого дали можливість провести реконструкцію однієї з нагрудних прикрас фараона. Вона було на ньому, коли розкрили гробницю, а потім зникла. Виявилося, що її розібрали на фрагменти й вивезли частинами. Деякі деталі досі не вдалося знайти, але з тих, які потрапили в поле зору Габольда, стало зрозуміло, що дорогоцінна прикраса була вивезена.

Частини коштовності сьогодні зберігаються в художньому музеї Нельсона Аткінса, в штаті Міссурі. Музей вже погодився з висновками єгиптолога. Ще частина намистин з намиста була вплетена в прикрасу, яка належить одній приватній особі. Відомо, що нещодавно якийсь невідомий чоловік хотів їх продати на аукціоні Christie’s.

Також частину намистин єгиптолог виявив у прикрасі, яка збергіається в музеї Сент-Луїса. Ці намистини були в головному уборі Тутанхамона. Професор упевнений, що в Британському музеї теж можуть бути намиста з гробниці єгипетського фараона.

Чому всі підозри падають на Картера? Тому що, коли він вів розкопки гробниці Тутанхамона, один з колег викрив його в нечесності й написав про це лист, який зберігся до наших днів.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності