Як обрати ліхтарик для домашнього користування: корисні поради

Як обрати ліхтарик для домашнього користування: корисні поради

Якщо ви хочете купити недорогий ліхтарик, зекономити можна на кнопках управління та додаткових відсіках на ліхтарі

В Україні тривають віялові відключення електроенергії. Тож саме зараз попит на ліхтарики для дому значно зріс. Як обрати ліхтарик та не прогадати, розповідаємо нижче. 

Які бувають ліхтарики 

Залежно від цілей використання виділяють такі ліхтарі: ручні, тактичні, для кемпінгу, універсальні тощо. Зупинимося на тих, які підійдуть для використання вдома:

  • ручний — досить легкий та компактний, однак не найпотужніший. Проте для дому якраз підійде (наприклад Dnipro-M LL-12 Ultra);
  • для туризму — більший, на відміну від ручного, однак досить габаритний, його незручно носити з собою. До того ж він дорожчий за ручний, проте з його допомогою легко регулювати ступінь яскравості (наприклад Bo-Camp Globe 35 Lumen);
  • універсальний — як правило, це ручний ліхтар, який зручно використовувати, коли немає світла. Залежно від ціни вирізняють ліхтарики з різним рівнем потужності та яскравості (наприклад ISFUGL);
  • тактичний — має високий ступінь яскравості, а ще їх оснащують кнопкою моментального увімкнення. Він відрізняється від інших тим, що має чітко спрямований та нерозсіяний промінь світла (наприклад Falcon Eye Alpha 2.1 (80 Lm) Focus (FHH0111);
  • кемпінговий — потрібен для кругового освітлення приміщення, світло розсіяне, а промінь широкий (наприклад Falcon Eye Alpha 2.1 (80 Lm) Focus (FHH0111).

Яку роль у виборі ліхтаря відіграє спосіб зарядки 

Коли в Україні тривають віялові відключення електроенергії, логічно, що ліхтар, який заряджається від розетки, не матиме користі. Більш доцільно обирати пристрій, який заряджається від батарейок, акумуляторів чи сонячної енергії. 

Обираючи ліхтарик, який заряджається від сонця, зверніть увагу на пору року. Навряд чи взимку він буде такий корисний, як влітку. Водночас є ліхтарики, які можна зарядити за допомогою USB чи прикурювача в машині. Вдалим рішенням у ліхтариках є можливість заряджати його декількома способами.

Водночас якщо ви не збираєтесь використовувати ліхтар часто, не варто купляти той, який живиться від акумулятора. Акумулятор може прийти у непридатність, якщо ним не користуватися. У той же час він набагато економніший, ніж використання батарейок. 

Чи варто брати потужний ліхтарик для дому 

Так звана «світлова потужність» ліхтаря вимірюється у люменах. Для ліхтарика-брелока або кишенькового ліхтарика достатньо потужності в 10-20 люменів. Для туристичного компактного або налобного ліхтаря, як правило, буде достатньо 30-110 люменів.

Ліхтарі потужністю 300 люменів використовують, аби підсвічувати об’єкти на великій відстані, і для освітлення простору у воді. Іноді можна натрапити на ліхтарі з потужністю 500 і вище люменів, але це особливо потужні ліхтарі, які купують лише для конкретних цілей, вони однозначно не потрібні вдома. 

Матеріал ліхтарика — основа якості 

Найпопулярнішими матеріалами, з яких виготовляють ліхтарики, є пластик та алюміній. Ці матеріали є легкими та дешевими, проте якщо ви хочете важчий та надійніший ліхтар — вибирайте той, який зроблений з титану. 

Не менш важливо, щоб корпус ліхтаря мав прогумовані вставки, так його буде легше втримати. Окрім того, звертайте увагу на водопроникність. Цей показник позначається символами «IP». Наприклад, при мітці «IP24» слід розуміти захист від проникнення механічних частинок (пилу, піску і т. д.) на початковому рівні — тут градація стартує від 0 до 6, де 6 — максимальний показник. Друга цифра — це водонепроникність. Тут градація позначається від 0 до 8, де 8 — максимальний показник. Якщо ви виберете ліхтар з показниками «IP68», то отримаєте ліхтар з максимальним захистом від пилу та вологи. З таким ліхтарем можна занурюватися у воду на глибину більш ніж метр, і навіть протягом тривалого часу під водою він не пошкодиться.

Якщо ж ви хочете купити недорогий ліхтарик, зекономити можна на кнопках управління та додаткових відсіках на ліхтарі. У найпростіших моделях все просто: увімкнений та вимкнений. Чим дорожчий і функціональніший ліхтарик, тим більше режимів. Наприклад, стробоскоп, енергоощадження, розсіяне світло та інші.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності