Наступна пандемія може виникнути через танення льодовиків — вчені

Наступна пандемія може виникнути через танення льодовиків — вчені

Заморожені в арктичних льодах віруси можуть спричинити нові пандемії після глобального потепління

Нову пандемію через глобальне потепління можуть спричинити заморожені в арктичних льодах віруси та бактерії.

Так вважають вірусологи із Канади.

На це вказують результати аналізу ґрунту та озерних відкладів найбільшого прісноводного озера у високогірних районах Арктики — Хазен.

Автори аналізу з Університету Оттави вважають, що танення льодовиків, яке прискорюється, становить загрозу поширення вірусу в дикій природі і зараження людей.

У 2016 році раптове потепління призвело до спалаху сибірки на півночі Сибіру, внаслідок чого загинула одна дитина і заразилися не менше семи людей. Востаннє до цього спалах хвороби в регіоні фіксували у 1941 році.

Особливу небезпеку становить тала вода, в якій виявили сліди вірусів, включаючи більшість невідомих. Вік цих вірусів оцінюють приблизно в 15 тис. років.

«Єдиний висновок, який ми можемо з упевненістю зробити, полягає в тому, що з підвищенням температури зростає ризик поширення інфекції в цьому конкретному середовищі. Чи приведе це до пандемій? Ми абсолютно не знаємо», ー заявили автори дослідження.

Раніше про небезпеку заморожених в Арктиці вірусів говорили вчені Лабораторії реактивного руху в Каліфорнійському технологічному інституті NASA, а загалом цю тему досліджують уже понад 20 років.

Окрім критичного підвищення рівня моря, дослідники прогнозують, що швидке зникнення льодовиків в Арктиці, Антарктиді, Тибеті та інших регіонах Землі призведе до звільнення тисяч потенційно небезпечних вірусів. Більшість із них є невідомими.

Нагадаємо, люди з надлишковою вагою стикаються з підвищеним ризиком важких захворювань і смерті від COVID-19. Коронавірус може залишатися в жирових тканинах тіла людини навіть після повного одужання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності