• Головна
  • Лайфстайл
  • Сьогодні, 20 жовтня, святкують День кулінара: історія свята та привітання

Сьогодні, 20 жовтня, святкують День кулінара: історія свята та привітання

Сьогодні, 20 жовтня, святкують День кулінара: історія свята та привітання

Щороку 20 жовтня відзначається Міжнародний день кухарів та кулінарів.

Його започаткували у 2004 році з ініціативи асоціації, яка підтримує кулінарні товариства з різних країн. Уже тоді у складі організації перебувало близько 8 млн представників кухарських професій.

Історія професії

Як розповідає профільний сайт DayToday, кухарська справа вважається однією із найдавніших професій. Люди почали готувати страви, щойно як навчились добувати вогонь. Донині збереглися рецепти зі Стародавніх Єгипту та Китаю.

У середньовічній Європі кухарів високо цінували. У Німеччині з кінця XIII ст. шеф-кухар вважався однією із найнаближеніших осіб до короля. Перша школа кухарської майстерності з’явилась в Англії у XIX ст.

В українських літописах згадка про професійних кухарів датується X століттям. Спочатку вони готували страви для придворної знаті, пізніше — в трапезних монастирів.

Розвиток професійної кулінарії в Русі почався з появою корчми та трактирів.

Білі ковпаки на головах кухарів з’явилися в XVIII ст. Після неодноразового виловлювання зі страв волосся та комах король Англії Георг II зобов’язав весь кухонний персонал одягати спеціальні шапочки. Відомий кулінарний реформатор Антонін Карем, який проживав у Франції у ті часи, вирішив замінити шапочки на ковпаки, висота яких вказувала на статус та майстерність власника. Найвищу кухонну корону носив найголовніший на кухні.

Привітання в прозі

***

Вітаю з Днем кухаря! З твоїх рук ми готові сто разів їсти знайомі страви і пробувати нове, навіть не питаючи, що це, тому що знаємо – поганого не приготуєш! Щасливе життя це значною мірою і смачна, корисна їжа, а значить ти – кулінар людського щастя! Так нехай у тебе все завжди буде добре!

***

Смачненько поїсти люблять всі. Але приготувати по-справжньому добре, — для цього потрібний особливий хист. Вітаємо з Днем кухаря! Залиште сьогодні клопоти і дозвольте на цей раз вас пригостити! Прийміть найщиріші побажання щасливого довголіття, здійснення всіх бажань і професійних апетитних досягнень!

***

Вітаємо з Міжнародним днем кухаря! Бажаємо з таким же завзяттям і фантазією винаходити нові смачні шедеври. Професійно вдосконалюватися і підкорювати все нові вершини. Готувати від серця, і від нього ж отримувати компліменти. Випробувати всі страви світової кухні. І відкрити свій особливий рецепт популярнішою салату олів’є.

***

Дорогі кулінари! Вітаємо з професійним святом і висловлюємо своє захоплення, бо ви – чарівники. Бажаємо нових ідей та вдалої реалізації планів. Хай вам вдається на славу будь-яку страву. Дякую за чарівний працю!

***

Твоя майстерність вражає! Скільки різних смачних страв тобою було створене! А скільки маленьких секретів та хитростей ти знаєш! Від душі бажаю тобі, щоб ця своєрідна скарбничка зростала, та й не тільки ця! Нехай твій талант приносить тобі прибуток і щастя, нехай у тебе вдома завжди будуть хліб-сіль! Зі святом!

***

Дорогі представники смачною професії! Від душі вітаємо з професійним святом — Днем кухаря! Нехай ваше життя буде сповнене достатку і достатку! Нехай у неї буде все саме смачне і корисне! Будьте завжди ситими, здоровими і веселими і ніколи не втрачайте смаку до життя!

Привітання у віршах

***

У світі ти один такий –

Милий кухар, дорогий!

Ти готуєш смачно, швидко,

І на кухні завжди чисто.

Все по поличках лежить,

Все сяє і блищить!

***

В офіційне свято кухарів

Хочу сказати вам пару слів:

Молоко бажаю пити,

Щоб ще років 100 прожити.

І вино трішки вживати,

Життєрадісність щоб мати.

Тільки знайте всьому міру

І життя буде зефіром!

***

З Днем кухаря тебе вітаю

І з ранечка побажаю

Енергійним завжди бути,

Щоб перемоги всі здобути,

Щоб страви не пригорали,

а грошей було чимало!

***

Ми кухарів сьогодні вітаємо,

Адже знову свято в ваш дім прийшло!

Ми натхнення вам і надалі бажаємо,

Щоб кожного кухаря доля знайшла.

Бажаємо ми вам більше щасливих людей

Посмішок, теплих слів і гарних ідей!

***

Бажаємо здоров'я, добра, довголіття,

Хай вистачить щастя на ціле століття,

Хай скрізь буде лад – на роботі, в сім'ї,

І радість на серці, і хліб на столі!

Хай світлою буде життєва дорога,

Любов – від родини і ласка – від Бога!

Привітання в картинках

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності